SVAĐA SUDA I TUŽITELJSTVA

Turudić se obrušio na Uskokovu tužiteljicu zbog Rončevića

03.02.2014 u 17:07

Bionic
Reading

Za zagrebački Županijski sud potpuno je neprihvatljiva i neprimjerena izjava zamjenice ravnatelja Uskoka Ksenije Pavić, koja je nakon izricanja oslobađajuće presude Berislavu Rončeviću u slučaju kamioni rekla da sud takvom presudom zapravo poručuje - 'kupujte što želite, pod uvjetima kojima želite, trošite sredstva poreznih obveznika kako god vam bilo drago i za to nećete biti odgovorni'.

Bivši ministar obrane Berislav Rončević u petak je, u ponovljenom postupku, nepravomoćno oslobođen u slučaju 'kamioni' u kojem ga se teretilo da je pri nabavi vojnih kamiona 2004. oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna. Dok je Rončević zadovoljan odlukom, Uskok je najavio žalbu na nepravomoćnu presudu, ocijenivši da presuda Županijskog suda javnu nabavu kao institut čini bespredmetnom i nepotrebnom.

'Posve je neprimjereno na takav način, putem medija, obraćati se sudu, iznositi vlastite vrijednosne sudove i u konačnici insinuirati da je sudsko vijeće namjerno i svjesno prekršilo zakon i da namjerno i svjesno šalje javnosti poruke da se činjenje kaznenog djela isplati, pa čak i da sam sud potiče takvo ponašanje', naveo je predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić u očitovanju na izjavu zamjenice ravnatelja Uskoka.

Sud smatra da ona šalje krivu poruku javnosti te Državno odvjetništvo, suprotno Ustavu, prikazuje nadređenom sudu.
'Treba jasno naglasiti da je državni odvjetnik stranka u postupku i kao takva dužna je poštivati sud, a ne omalovažavati ga u medijskim istupima', naveo je Županijski sud, koji je pozvao Državno odvjetništvo da se ubuduće suzdrži od takvih postupanja.

Sud navodi da je izjava zamjenice ravnatelja Uskoka protivna odredbama Ustava prema kojima je Državno odvjetništvo dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela, dok sudovi sude na temelju Ustava i zakona.
Sud napominje da Državno odvjetništvo ima pravo žalbe protiv prvostupanjske presude Vrhovnom sudu koji je jedini mjerodavan odlučiti o njezinoj osnovanosti.