PREČICOM DO GAZDE

Turudić objasnio kako najbrže privesti Todorića

17.10.2017 u 19:37

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kaže - da će se procedura oduljiti ako se poziv Ivici Todoriću ne uspije uručiti preko člana obitelji

'Najlakše bi bilo da se poziv uruči odraslom članu njegova domaćinstva. To predviđa Zakon o kaznenom postupku. Ako to ne uspije onda imamo veliki problem, jer je Mađarska blokirala pristup Hrvatskoj MLA konvenciji koja omogućuje da između zemalja EU-a pozivi upućuju neposredno - dakle, na adresu koju je konkretno Todorić prijavio, navodno u Londonu', kaže Turudić.

  • +21
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dodaje kako se sada to ne može raditi. 'Mora se raditi po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći - klasičnom metodom preko Ministarstva pravosuđa što iziskuje šest mjeseci i više', rekao je.

Poziv se može dostaviti Todorićevoj supruzi koja je trenutno u Kulmerovim dvorima - to bi ubrzalo postupak. Todorić bi se ispitivanju morao odazvati u primjerenom roku - tjedan do dva dana, koliko on iznosi - Turudić nije siguran.

'Tjeralica u ovom slučaju ne dolazi u obzir jer je Hrvatska ušla u Schengenski informacijski sustav, a temeljna pretpostavka za europski uhidbeni nalog je određivanje istražnog zatvora', pojasnio je Turudić.

Također osobno smatra kako započinjanjem kaznenog postupka tj. pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage - saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor 'treba i mora zastati s radom'.

'Sudbeni postupak ima prioritet i sud je gospodar postupka. Tko će spriječiti nadobudnog saborskog zastupnika da postavi pitanje o potupku koji je u tijeku. To ne bi bilo higijenski i naštetilo bi kaznenom postupku', rekao je Turudić.