NAPAD NA ISIL

Turski parlament odobrio akcije u Siriji i Iraku

02.10.2014 u 21:35

Bionic
Reading

Turski je parlament u četvrtak odobrio zakon koji će vladi omogućiti donošenje odluke o sudjelovanju vojnih jedinica izvan turske granice, u Iraku i Siriji, kako bi sudjelovale u borbi protiv ekstremista Islamske države, prenosi Reuters, dodajući da za sada nema naznaka da se takva akcija sprema

Zakon, kojeg je potvrdila tročetvrtinska većina u parlamentu, također će omogućiti raspoređivanje stranih vojnika u Turskoj iz istog razloga.

Ankara se našla pod pritiskom da se snažnije uključi u kampanju predvođenu SAD-om protiv IS-a, nakon što su se džihadisti približili položajima turske vojske na sirijskoj granici.


No predsjednik Tayyip Erdogan tvrdi da sami zračni udari neće obuzdati spomenutu prijetnju te poziva na svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. To stajalište, međutim, ne dijeli i koalicija okupljena oko Sjedinjenih Država. Uz to, Ankara nije voljna poduzeti akcije koji bi pridonijele jačanju kurdskih boraca povezanih s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), skupine koja je već tri desetljeća u sukobu s turskom državom.

Kurdski borci u Jedinicama narodne obrane (YPG) bore se protiv IS-a u na sjeveru Sirije. PKK se pak u SAD-u i EU nalazi na popisu terorističkih skupina.