ERDOGAN PROTIV DISKRIMINACIJE

Turska vlada donijela proglas o zaštiti nemuslimana

14.05.2010 u 13:34

Bionic
Reading

Predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan proglasom je pozvao sva tijela vlasti u zemlji da štite i poštuju nemuslimane, posebice kršćane i židove

Kako u petak prenose mediji, Erdogan je u četvrtak u službenom listu objavio proglas kojim je naredio svim državnim tijelima da uvažavaju prava kršćanske i židovske manjine, da se prema njihovim svećenicima odnose s poštovanjem i da se odlučno suprotstavljaju hajkama i diskriminirajućim glasinama.

Građani nemuslimani predstavljaju nedjeljivi dio Turske Republike i prema ustavnom načelu jednakosti mora im biti omogućeno da čuvaju svoju kulturu i identitet kao i svi ostali građani, navodi se u proglasu predsjednika turske vlade.

Erdogan je istodobno kritizirao probleme u praksi koji se javljaju unatoč reformama posljednjih godina. Sudske presude kojima se određuje povrat oduzete imovine nemuslimanskim zajednicama moraju se hitno provesti, a općine moraju čuvati i njegovati nemuslimanska groblja, navodi se između ostaloga u proglasu.

Nemuslimanski građani Turske moraju se osjećati kao punopravni građani i ne smiju biti zapostavljani, poručio je Erdogan.