KOPERNIKANSKI OBRAT

Turska ustupa Rusima zračnu bazu za borbu protiv ISIL-a

04.07.2016 u 12:35

Bionic
Reading

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je danas kako će Ankara dozvoliti Rusiji korištenje zračne baze Incirlik za borbu protiv tzv. Islamske države u regiji, a samo tjedan dana nakon gotovo kopernikanskog obrata u dotad narušenim rusko-turskim odnosima Turska je ponovno postala hit destinacija za ruske turiste

'Surađivat ćemo sa svakim tko se bori protiv tzv. Islamske države. Zašto stoga ne bismo surađivali i s Rusijom, s kojom dijelimo istog neprijatelja?', izjavio je Cavusoglu, dodajući kako će Ankara zajedno s Moskvom pokrenuti i operacije protiv pokreta Al Nusra, sirijskog ogranka Al Kaide

Zračna baza Incirlik nalazi se osam kilometara sjeverno od turskog grada Adana, blizu granice sa Sirijom. U bazi se trenutno nalaze borbeni zrakoplovi Sjedinjenih Država, Njemačke, Velike Britanije, Saudijske Arabije i Katara koji sudjeluju u vojnoj kampanji koalicije koju predvodi SAD protiv ISIL-a.

Odnosi između Ankare i Moskve popravili su se i na gospodarskom planu pa tako ruski dnevni list Komersant piše kako je samo nekoliko dana nakon ukidanja zabrane prodaje turističkih aranžmana Turska postala najpopularnija destinacija za turiste iz Rusije.

Kako se navodi, nakon ukidanja zabrane i obnove čarter letova za Tursku poznata ljetovališta poput Bodruma, Kusadasija i Marmarisa čine ukupno 35 posto potražnje.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog četvrtka potpisao ukaz o ukidanju ograničenja na prodaju turističkih aranžmana za Tursku i naložio svojoj vladi da razgovara s kolegama iz Ankare kako bi se uspostavili gospodarski odnosi dviju država.

Istovremeno, Putin je zatražio ponovnu uspostavu čarter letova između Rusije i Turske.

Odluka o pomirenju Moskve i Ankare uslijedila je nakon što se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ispričao Rusiji zbog obaranja ruskog borbenog zrakoplova Su-24 u studenome prošle godine.