S-500 Prometej

Turska se priključuje Rusiji u proizvodnji najmoćnijeg protuzračnog raketnog sustava

21.05.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je proteklog vikenda kako će se njegova zemlja pridružiti Rusiji u proizvodnji moćnog protuzračnog raketnog sustava S-500, dodajući kako je turska kupnja S-400, prethodnika najnovijeg ruskog oružja, 'gotova stvar'

Kako piše turski list Hebertuk, Erdogan je u subotu izjavio da je Turska poslala stotinjak inženjera u Rusiju kako bi pomogli u procesu proizvodnje novog protuzračnog sustava. Pritom je rekao da Ankara istovremeno namjerava nabaviti nove američke borbene zrakoplove tipa F-35, što je Pentagon stopirao upravo zbog najave tursko-ruske vojne suradnje.

'Prije ili kasnije, Turska će dobiti avione F-35', poručio je predsjednik Erdogan.

Najave o mogućoj vojno-tehničkoj suradnji dao je početkom svibnja naslutiti direktor ruske kompanije Rostek Sergej Čemezov, rekavši kako Moskva cijeni razvoj tehnološkog partnerstva s Ankarom u području zračne obrane.

'Pozdravljamo želju turske strane da postane partner u projektu S-500', zaključio je Čemezov.

Riječ je o oružju čije su konstrukcijske preinake i završna testiranja pri kraju. Prošle godine dobilo je i aktivnu faziranu rešetku (AFAR), koja je glavna osnova radarskog sustava novog kompleksa.

Raketni sustav zemlja-zrak S-500 Prometej nova je generacija univerzalnog sustava dalekog dometa i presretanja u zraku povećanog potencijala proturaketne obrane. Može gađati balističke rakete, ali i aerodinamične ciljeve poput aviona i helikoptera te krstarećih raketa.

  • +2
Sustav S-400 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

S-500 se može pohvaliti radijusom od 600 kilometara, a istovremeno otkriva i uništava do 10 balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Ovaj sustav također može uništavati supersonične rakete.

U skladu s planovima ruskog ministarstva obrane, sustavi S-500 Prometej uvest će se u naoružanje postrojbi zračno-svemirske obrane na čitavom teritoriju najveće zemlje na svijetu.

Prema planovima, S-500 bi trebao postati nosivi stup protuzračne i proturaketne obrane u okviru aktualnog državnog programa naoružanja 2011.-2020. Po svojim karakteristikama, S-500 je znatno nadmoćniji u odnosu na prethodni sustav S-400 Trijumf koji je trenutno u sastavu naoružanja ruske vojske, kao i njegovog američkog konkurenta Patriota 3.