MEGAPROJEKT U ISTANBULU

Turska ne zna za krizu: Kreće gradnja Bospora 2

25.04.2013 u 22:02

Bionic
Reading

Kada je prije skoro dvije godine turski premijer Erdogan lansirao ideju o izgradnji kanala 'Istanbul' kako bi spasio milijunski grad na obalama Bospora, mnogi su mislili kako je riječ samo o praznim predizbornim obećanjima. Međutim, vlada je ovog tjedna dala zeleno svjetlo za kanal 'Istanbul'

Kanal planiraju prokopati od Crnog do Mramornog mora, zapadno od Bospora. Tako će stari, europski dio Istanbula, postati umjetni otok, a kanal će biti dugačak najmanje 45 kilometara, dubok 25, a širok 150 metara. Kanal će moći primiti i najveće brodove, uključujući i tankere koji svakodnevno prevoze naftu iz Rusije i drugih zemlja u crnomorskoj regiji, piše b92.

Iz vlade još ne govore u vrijednosti ovog golemog projekta, no vjeruju kako financiranje neće biti problem za ekonomski sve moćniju Tursku. Nije jasno ni kada će projekt biti završen, makar se neslužbeno spominje 2023. godina, kada se slavi stogodišnjica moderne turske države.


'Istanbul se mora spasti, to nema cijenu', ističu pobornici ovog megaprojekta i tvrde da je Bospor sada čak tri puta opterećeniji nego Sueski kanal. Uz to, na Bosporu su i česte havarije brodova. Na obalama kanala trebao bi niknuti moderan grad, nova zračna luka, a gradit će se i luka. To će spasiti stari Istanbul koji je već ugrožen novim građevinama od betona, željeza i stakla.

Iz oporbe tvrde pak da je riječ o nerealnom i preskupom projektu koji sadašnjem premijeru služi kao osobna promidžba uoči skorih izbora.