pokrenuli brojne istrage

Turska naredila uhićenje bivšeg službenika CIA-e zbog puča

01.12.2017 u 17:19

Bionic
Reading

Turska je izdala naredbu o pritvaranju Grahama E. Fullera, bivšeg službenika američke CIA-e, prenosi u petak turska državna agencija Anadolija

Fullera se traži vezano za istragu o neuspjelom vojnom puču koji se dogodio prošle godine u srpnju u Turskoj

Turski dužnosnici pokrenuli su brojne istrage o američkim službenicima, uključujući protiv američkog državnog odvjetnika Preeta Bhararu i njegova nasljednika Joona H. Kima koji su uključeni u proces protiv dva turska državljana u New Yorku zbog kršenja sankcija nad Iranom a koji razotkriva umiješanost turskog državnog vrha u zaobilaženje tih sankcija.

Tursko-iranski trgovac zlatom Reza Zarrab na suđenju u New Yorku u četvrtak je kazao kako je turski predsjednik Tayyip Erdogan odobrio u vrijeme dok je bio premijer transakcije za izbjegavanje američkih sankcija protiv Irana.  

Dan kasnije turski premijer Binali Yildirim kazao je kako se nada da će Zarrab 'odustati od svoje pogreške' u svjedočenju.

Zarrab je priznao krivnju i surađuje s tužiteljima na suđenju dužnosniku turske državne banke Halkbank Mehmetu Hakanu Atilli.

Predmet turske istrage je i Charles Schumer, vođa demokratske manjine u senatu, kao i bivši direktor CIA-e. Turske vlasti navodno traže uhićenje i američkog akademika Henrija Barkeya zbog povezanosti s pokretačima puča.

  • +13
Turska - dan poslije neuspjelog puča Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Na temelju takve optužbe u turskim je zatvorima već oko 50 tisuća ljudi. Među njima su i dva zaposlenika američkih diplomatskih misija, kao i jedan kršćanski pastor. 

Odnosi između dvije NATO saveznice sve su gori i zbog slučaja iranskih sankcija i američke podrške sirijskim kurdskim militantima koji se bore protiv Islamske države, a koje Ankara smatra teroristima. 

Turska od Sjedinjenih Država traži da izruči Fethullaha Gulena, turskog klerika koje vlasti optužuju da stoji iza puča. Washington zasad tvrdi da ne postoji dovoljno dokaza za njegovu deportaciju. 

Fullera se optužuje da je pomogao Gulenu u selidbi u SAD, te da je pozitivno pisao o tom kleriku.