brojne nepravilnosti

Tupi pritisak stranaca na Srbiju, američki senatori: Razmotrite ponavljanje izbora

20.12.2023 u 18:07

Bionic
Reading

Postizborna kriza u Srbiji se nastavlja u srijedu, dok Washington i Bruxelles upozoravaju na brojne primjedbe međunarodnih promatrača vezane uz regularnost nedjeljnih parlamentarnih i beogradskih izbora, a oporba tvrdi da je pokradena volja građana, ponajprije u prijestolnici.

Državno izborno povjerenstvo (RIK) proglasilo se u srijedu nenadležnim za ponavljanje beogradskih izbora što su tražili čelnici proeuropske oporbene koalicije lijevog centra "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i, uz brojne dokaze o nepravilnostima i zlouporabama, počeli štrajk glađu do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Ponavljanje izbora u srbijanskom glavnom gradu prosvjedima traže i pristaše proeuropske oporbe, a za srijedu je najavljen i treći skup na kojem će biti podržani zahtjevi za ponavljanje izbora u Beogradu.

Međunarodni promatrači ukazali su u svojim izvješćima da su izbori bili "tehnički dobro organizirani", ali je bilo brojnih neregularnosti koje ukazuju na to da nisu bili "ni slobodni ni pošteni".

Američki senatori Jeanne Shaheen i Pete Ricketts pozvali su sve "relevantne institucije u Srbiji da hitno razmotre" bi li izbore trebalo ponoviti u određenim regijama kako bi se "osiguralo da rezultati odražavaju volju građana", javio je u srijedu Glas Amerike (VOA).

Istaknuli su kako ih "naročito brinu izvješća" da su glasači autobusima dovođeni u Srbiju, primjerice iz Republike Srpske, da podrže vladajuću stranku, ali i izvješća o kupnji glasova i neovlaštenom ubacivanju listića u glasačke kutije.

"Narod u Srbiji zaslužuje istinsku demokraciju i izborni proces koji u potpunosti odražava volju naroda", istaknuli su dvoje senatora, demokratkinja i republikanac.

  • +14
Drugi dan prosvjeda zbog krađe izbora u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: M. M./ATAImages/PIXSELL

Poručili su da je "Srbija na raskrižju", te da se mora "uskladiti sa svim standardima Europske unije, uključujući slobodne i poštene izbore, da bi napredovala" na putu ka članstvu u Uniji.

"Odlučno pozivamo sve relevantne institucije da poduzmu hitne korake da razmotre bi li ovi nedavni izbori trebali biti ponovljeni u određenim regijama da bi se osiguralo da rezultati točno odražavaju želje građana", poručili su senatori iz SAD-a.

Vladi Srbije sugeriraju da se "mora pozabaviti nedostacima i svim neregularnostima" koje su u preliminarnom izvješću naveli međunarodni promatrači.

Promatrački tim misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Europskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Parlamentarne skupštine OESS-a, konstatirao je u preliminarnom izvješću da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupnjom glasova, zlouporabom javnih resursa i dominatnim sudjelovanjem predsjednika Srbije u kampanji, te pristranim medijskim izvještavanjem u korist vladajuće stranke.

I američka vlada i Europska unija prethodno su pozvali Srbiju da istraži navode međunarodnih promatrača o izbornim neregularnostima.