JANDROKOVIĆ I POVIJESNA ZBILJNOST

'Tuđman je, a ne Račan, započeo proces približavanja EU'

05.09.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor poručila je s večerašnje tribine 'Hrvatska, 28. članica EU-a' da Vlada koja je završila pregovore oko ulaska Hrvatske u EU zaslužuje respekt

Govoreći o pristupnom ugovoru za ulazak Hrvatske u EU Kosor je rekla: 'To tko će potpisati ugovor, manje je važno od činjenice da smo mi pregovore završili, a Vlada koja je takav posao završila zaslužuje respekt. Treba uložiti maksimalno napora da se taj ugovor do kraja godine potpiše, a kada će to biti, također je manje važno', dodala je premijerka, poručivši kako je 'ipak najvažnija činjenica da je Vlada pod vodstvom HDZ-a pregovore završila te na taj način ulazi u povijest hrvatskog naroda'.

Osvajanje tog povijesnog cilja posvećuju, kako je kazala, hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi bilo ni pregovora ni završetka pregovora.

Neki iz oporbe nisu imali snage ni čestitati ni konstatirati da je Vlada završila pregovore, nego su se pravili da su negdje izvan prostora i vremena, naglasila je Kosor, dodajući da je u godini kada se odlučuje tko će voditi Hrvatsku sljedeće četiri godine važno podsjetiti da su se mnogi trudili poslati poruke da njezina vlada taj posao ne može završiti te da za to nema snage i sposobnosti.

'Bilo je i onih u Hrvatskoj koji ne samo da nisu pomagali kako bismo pregovore završili, nego su se trudili na različite načine odmagati, a ono što je bilo najtužnije je da su se s političke scene građanima slale potpuno krive i obeshrabrujuće poruke', kazala je premijerka.

Podsjećajući kako Hrvatska 1. srpnja 2013. postaje 28. članica EU-a, a hrvatski jezik 24. jezik EU-a, Kosor je naglasila kako su oni vodeći stranku i Vladu realizirali ono što je u izvornom programu HDZ-a - Hrvatska za stolom europskih država i naroda.

'U prvoj godini članstva, za tih prvih šest mjeseci, naš proračun bit će 800 milijuna eura, a ukupno za prve dvije godine članstva oko 3,5 milijardi eura. To je respektabilan proračun - na svaku kunu uloženu iz hrvatskog državnog proračuna doći će tri kune europskog proračuna', rekla je premijerka.

'Europsko ponašanje je sadržano u činjenici da svatko od nas mora iznad svega voljeti Hrvatsku i davati sve za Hrvatsku', rekla je Kosor, dodajući međutim da kada se govori o borbi protiv korupcije i kad se gleda politička scena u Hrvatskoj, mora se primijetiti da 'ima onih koji se protiv korupcije bore s figom u džepu i da ima onih koji jasno sada već najavljuju da neće ući u odlučnu borbu protiv korupcije, nego će za tu borbu nuditi neke platforme'.

Nikakve mi platforme nećemo prihvaćati, već ćemo reći - nulta tolerancija na svako koruptivno djelovanje, poručila je premijerka.

Nećemo prihvatiti najave koje je s ljevice iznio gospodin Slavko Linić jasno naznačivši u jednom svom nedavnom intervjuu da će, kako je rekla Kosor, oni jako paziti kada dođu na vlast kako se ponaša državni odvjetnik i kako se ponaša Državno odvjetništvo i kako se ponašaju sudovi, pa će onda odlučiti hoće li ih smjenjivati ili ne.

To je vrlo jasan i nedvosmislen pritisak na neovisnost pravosuđa i to nije europsko ponašanje, ustvrdila je Kosor.

Kampanja za parlamentarne izbore će biti jedno i tu ćemo se sučeljavati s programima, ali ulazak u EU je nešto oko čega smo se složili, rekla je Kosor, pozivajući parlamentarne stranke i predsjednika Republike da 'kažu kako je ova Vlada napravila respektabilan posao'.

Svakodnevno postoje prijepori treba li Vlada raditi ili ne treba, kazala je Kosor, poručivši kako 'Vlada treba raditi do posljednje sekunde mandata'.

Ne prihvaćamo one koji nam pokušavaju nametnuti tempo u kojem bismo mi stali, zaledili se i čekali što će se dogoditi, taj film neće gledati, poručila je premijerka.

Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija i predsjednik zagrebačkog HDZ-a koji je organizirao tribinu, kazao je kako je Hrvatska u EU ostvarenje velikog strateškog cilja Hrvatske.

Ukazao je i na, kako je rekao, 'pokušaj iskrivljavanja povijesnih činjenica, pokušaj koji dolazi s lijeve strane političkog spektra, da se kaže kako je bivši predsjednik Vlade Ivica Račan započeo proces približavanja Hrvatske EU'.

'To nije istina, jer je u prvom programu HDZ-a pisalo da Hrvatska treba postati članica Europske zajednice. To su potpisali utemeljitelji stranke i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman', poručio je Jandroković.

Ovih smo dana svjesni pokušaja uljepšavanja bivše države i bivšeg komunističkog sustava, rekao je Jandroković, dodajući kako je jedina brana tome ulazak u EU, jer je, kako je ocijenio, EU takav okvir koji će onemogućiti afirmaciju komunističkih vrijednosti. U temeljima EU-a je kako antifašizam tako i antikomunizam, poručio je Jandroković.

Ocjenjujući potporu ulasku Hrvatske u EU, rekao je kako je ona između 55 i 60 posto. Izrazio je uvjerenje da će kroz daljnje informiranje građana ta potpora biti još veća.

Govoreći o institucionalnim aspektima proširenja, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković je rekao kako Hrvatskoj predstoji cjelovita priprema administracije, državne uprave i diplomacije da funkcionira u uvjetima članstva.