GRČKA BIRA

Tsipras misli da je kadar vladati i pregovarati s EU-om

14.06.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Vođa grčke radikalne ljevičarske koalicije Syrize Aleksis Tsipras odredio si je desetodnevni rok za ponovno pregovaranje s Europskom unijom ako na presudnim izborima 17. lipnja dobije povjerenje građana za upravljanje zemljom

Europljani moraju 'shvatiti da je politika štednje propala stvar', rekao je Tsipras u razgovoru za javnu televiziju Net u srijedu kasno navečer, dok njegov suparnik iz desnice Antonis Samaras ima podjednake izglede za pobjedu.

Alexis Tsipras
(37) je ocijenio da bi mogao sastaviti vladu uz pomoć umjerene ljevice iz Dimara, rekavši kako je 'u interesu zemlje da već 18. lipnja dobije vladu'. Istaknuo je da će prije svega nastojati 'iskoristiti vrijeme do europskog summita 28. lipnja, presudnih deset dana, za prave i teške pregovore na europskom polju'.

No u tom televizijskom nastupu, jednom od zadnjih u kampanji, nije opetovao obećanje da će 'poništiti' program štednje koji zahtijevaju EU i MMF u zamjenu za izvlačenje zemlje iz financijske krize. Iako je potvrdio da želi zadržati zemlju u eurozoni, nije htio otkriti što će učiniti ako financijaši Grčke ne pristanu na ustupke.

Kako god bilo, Syriza odbija 'suradnju' s konzervativnom desnicom i socijalističkim PASOK-om radi nastavka politike štednje 'uz eventualno neke manje promjene', istaknuo je Tsipras. Njegov protivnik iz desnice Antonis Samaras zauzeo se pak za vladu nacionalnog jedinstva ako u iduću nedjelju ne dobije apsolutnu većinu.

Europski partneri su sve dosad upozoravali da bi se Atena, ne bude li poštovala preuzete obveze, mogla naći izvan eurozone. Francuski predsjednik Francois Hollande opetovao je u srijedu to upozorenje u razgovoru za grčku televiziju Mega Channel, istaknuvši da 'poštovanje preuzetih obveza ne znači ostati u istom položaju'.