BIZNISMEN RASIST

Trumpove ksenofobne izjave podjednako osudili demokrati i republikanci

08.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što su muslimani u Pakistanu i u Indoneziji danas osudili poziv Donalda Trumpa da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Države nakon nedavnog terorističkog napada u Kaliforniji koji su počinili islamisti, osudama na račun Trumpa pridružili su se Bijela kuća, demokrati, ali i Trumpovi konkurenti za republikansku predsjedničku nominaciju koji su tog biznismena i zvijezdu reality showa proglasili rasistom koji promovira nasilje

Među prvima je reagirala Hillary Clinton, nekadašnja prva dama, senatorica i državna tajnica, a danas favoritkinja za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke koja je na svojem profilu na Twitteru ustvrdila kako je Trumpov poziv na zabranu ulaska muslimanima 'pun predrasuda koje razdvajaju i udaljavaju'.

Nije dugo trebalo čekati pa su Trumpovu izjavu osudili i njegovi kolege iz Republikanske stranke, ali i njegovi rivali u utrci za unutarstranačku predsjedničku nominaciju. Iz redova republikanaca prvi je reagirao bivši američki dopredsjednik Dick Cheney koji je izjavio kako Trumpova ideja o potpunoj zabrani ulaska muslimanima u Sjedinjene Države nakon terorističkog čina u Kaliforniji prilikom kojeg je poginulo 14 osoba, a koji je počinio par islamista, 'je suprotno od svega u što Amerikanci vjeruju i za što se bore'.

Slično su reagirali i republikanski predsjednički kandidati, među kojima je guverner New Jerseyja Chris Christie, senator Floride Marco Rubio, Jeb Bush, bivši guverner Floride i sin, odnosno brat dvaju bivših američkih predsjednika te Lindsey Graham, senator iz Južne Karoline.

Graham je u razgovoru za britanski dnevnik The Guardian izjavio kako je Trump svoju 'retoriku podigao na novu razinu ksenofobije i vjerske netrpeljivosti' dodavši kako takav oblik mržnje itekako može biti opasan. 'Trumpovi komentari vrijeđaju i ugrožavaju naše vojne i diplomatske napore na Bliskom istoku. Put k pobjedi zajamčen je jedino ako surađujemo s većinom muslimana koja je odlučno odbacila tzv. Islamsku državu i odupire se ideologiji islamista. Ova izjava sramoti Ameriku kao tvrđavu sloboda i ravnopravnosti i pokazuje kako je Trump pokazao potpuno nerazumijevanje zašto Sjedinjene Države vode rat na Bliskom istoku' smatra Graham.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest ocijenio je pak Trumpove izjave kao 'prelazak na tamnu stranu' i pokušajem vođenja svoje unutarstranačke predsjedničke kampanje na strahovima ljudi koji su potpuno neopravdani.