VELIKE AMBICIJE

Trumpova miljenica juriša na Bijelu kuću: Snažnom podrškom Ukrajini zasjenila bivšeg šefa

05.06.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Američka republikanka Nikki Haley (51), bivša guvernerka Južne Karoline i predsjednička kandidatkinja, oštro je kritizirala svoje stranačke protukandidate na skupu u organizaciji CNN-a u Iowi. Ustvrdila je da je bivši predsjednik Donald Trump, njezin šef u vrijeme u kojem je bila američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, pogriješio kada je branio svoje pristaše - napadače na Kapitol 6. siječnja 2021.

'On misli da je to bio divan dan. Ja mislim da je to bio grozan dan', kazala je Haley, ocjenjujući da nema ništa gore od toga da država i njeni građani nemaju povjerenja u izborni sustav. Drugog ključnog protukandidata na unutarstranačkim izborima, guvernera Floride Rona DeSantisa, prozvala je zbog trošenja novca poreznih obveznika na njegovu pravnu bitku s Disneyjem. Osim toga, snažno je podržala umiješanost SAD-a u rat Ukrajine s Rusijom, odmaknuvši se time i od Trumpa i od DeSantisa. 'Ovo je veće od Ukrajine. Ovo je rat za slobodu, i to je rat u kojem moramo pobijediti', rekla je Haley.

Trump i DeSantis poznati su po svojim dvosmislenim izjavama o ruskoj invaziji na Ukrajinu dok je Haley ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvala 'zlim tiraninom' i jasno argumentirala nastavak američke inicijative, tvrdeći da bi pobjeda Rusije pokrenula još smrtonosniju globalnu krizu.

'Pobjeda Ukrajine je od najvećeg interesa za američku nacionalnu sigurnost. Moramo se pobrinuti za to, moramo to dovršiti', kazala je Haley. 'Ovo nije samo teritorijalni spor, to jednostavno nije slučaj', dodala je, referirajući se na DeSantisa koji je isprva tako označio rat, a potom se povukao. Haley je također prozvala Trumpa zbog njegove prošlotjedne čestitke sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu povodom izbora te zemlje u izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije. 'Čestitajte našim prijateljima, nemojte čestitati našim neprijateljima', rekla je Haley te je WHO nazvala 'farsom'.

  • +19
Nikki Haley Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

Ipak, njezina oštrica bila je usmjerena prvenstveno na Joea Bidena, kojeg je okrivila da je pripremio pozornicu za rusku agresiju lošim upravljanjem povlačenjem američkih trupa iz Afganistana. A što bi ona sad napravila, kako bi se usprotivila Putinu?

'Sjećate li se da su Rusi oborili američki dron prije dva tjedna? I što smo mi učinili? Ništa. Znate što bih ja učinila da sam predsjednica? Poslala bih tamo dva drona i borbeni zrakoplov, kao i našu mornaricu natrag u Crno more, jer odande nikad nije smjela otići', kazala je. Upitana za mišljenje o američko-kineskim odnosima, Haley je rekla da je Peking na vrhu popisa sigurnosnih problema za zemlju.

'Predugo su republikanski i demokratski predsjednici mislili da će, ako budu dobri prema Kini, Kina htjeti biti poput nas. To je narcisoidno. Kina ne želi biti poput nas, oni žele biti poput komunističke Kine', rekla je. Haley je rekla da će svakako podržati onoga tko pobijedi na republikanskim predsjedničkim predizborima, znakovito dodajući: 'Ne igram za drugo mjesto, nikad nisam i neću sada početi.' Ranije je isticala da nikada nije izgubila nijednu političku bitku.

Nikki Haley kći je useljenika iz Indije i prva je žena koju je Trump imenovao u svoj kabinet nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Učinio je to unatoč tome što nije imala nekog velikog iskustva u vanjskoj politici i što je prema njemu bila itekako kritična za vrijeme kampanje - na republikanskim predizborima prvo je podržala senatora Marca Rubija, a nakon njega polagala je nade u senatora Teda Cruza.

U njezinom mandatu na East Riveru, na oduševljenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i zgražanje ostatka razvijenog svijeta, SAD se povukao iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, a Haley je pritom izjavila da je riječ o 'licemjernom tijelu koje služi samo sebi'. Do te odluke došlo je samo dan nakon što je šef Vijeća Zeid Ra'ad al Husein osudio Trumpovu administraciju zbog razdvajanja migrantske djece od roditelja na granici SAD-a.

Početkom 2018. Haley je burno reagirala na glasine u američkim medijima o tome da je u vezi s Trumpom, odbacujući ih kao 'gnjusne' i 'veoma agresivne'. Glasine su potekle od autora sporne knjige 'Vatra i bijes', Michaela Wolffa, koji je naveo da je puno vremena provela nasamo s Trumpom u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One te u Ovalnom uredu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'U Air Force One sam ušla samo jednom i tada je ondje bilo više ljudi', rekla je bivša guvernerka, tvrdeći da je žrtva spolne diskriminacije 'manje skupine muškaraca' koji se osjećaju loše zbog ženskog uspjeha.

'Većina muškaraca poštuje žene, ali ima manja skupina muškaraca koji osjećaju stanovitu nelagodu ako jednostavno radite svoj posao, ako se trudite, ako ga dobro obavljate i to vam donosi zadovoljstvo. Misle da vas tada moraju poniziti', rekla je Haley, dodajući da se s Trumpom veoma dobro slaže i suglasna je s gotovo svime što on radi. Krajem 2018., kada je najavila iznenađujuću ostavku na dužnost veleposlanice u UN-u, Trump je za nju imao samo riječi hvale - iako se svojim odlaskom svrstala u dugačak niz viših dužnosnika koji su napustili njegovu administraciju. Međutim Trump je tada izrazio nadu da će se Haley vratiti.

'S jedne strane nam je izrazito drago zbog vas, ali nam je grozno što vas gubimo. Nadajmo se da ćete se vratiti u jednom trenutku. Možda u drugom svojstvu. Možete odabrati', rekao je Trump.