KONGRESNA ISTRAGA

Trumpov 'biznis' uprihodio 7,8 milijuna dolara iz inozemstva dok je bio predsjednik

04.01.2024 u 18:44

Bionic
Reading

Poslovno carstvo povezano s bivšim republikanskim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom primilo je najmanje 7,8 milijuna dolara inozemnih plaćanja iz 20 zemalja tijekom njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata u Bijeloj kući, pokazala je u četvrtak kongresna istraga

Demokrati iz Nadzornog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa rekli su je novac naveden u izvješću na 156 stranica vjerojatno samo djelić stranih isplata Trumpu i njegovoj obitelji tijekom njegove administracije 2017.-2021.

"Te su zemlje trošile - često raskošno - na stanove i hotele u posjedu Donalda Trumpa - osobno obogaćujući predsjednika dok je on donosio vanjskopolitičke odluke povezane s njihovim političkim programima, s dalekosežnim posljedicama za Sjedinjene Države", kaže se u izvješću.

Te zemlje uključuju Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Demokratsku Republiku Kongo i Maleziju.

Trumpova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Ubrzo nakon što je izabran za predsjednika 2016., Kongres je počeo ispitivati Trumpov sukob interesa i potencijalna kršenja odredbe Ustava SAD-a o primanjima , koja, bez odobrenja Kongresa, zabranjuje prihvaćanje darova od stranih država za osobe koje obnašaju savezne dužnosti.

Izvješće je objavljeno u trenutku kada Trump (77) nastoji ponovno postati predsjednikom na izborima ove godine.

  • +7
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

On je vodeći kandidat za republikansku nominaciju i očekuje se da će se sučeliti s predsjednikom Joeom Bidenom (81) u revanšu za 2020.

Predsjednik odbora, republikanac James Comer, odbacio je nalaze izvješća.

"Više je od parodije da demokrati nastavljaju svoju opsjednutost bivšim predsjednikom Trumpom", rekao je Comer u izjavi. "Bivši predsjednik Trump ima legitimne poslove, ali Bidenovi nemaju."

Republikanci u Zastupničkom domu bili su pokrenuli istragu o opozivu Bidena uglavnom usredotočenu na njegovog sina Huntera.