OKRUG FULTON

Trumpov bivši pomoćnik Meadows predao se vlastima u Georgiji

24.08.2023 u 21:32

Bionic
Reading

Mark Meadows, jedan od 18 suoptuženika uz bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u slučaju pokušaja poništenja rezultata predsjedničkih izbora u Georgiji 2020. godine, predao se u četvrtak vlastima okruga Fulton, pokazuju podaci objavljeni na web stranici šerifa okruga.

Vlastima u Georgiji kasnije u četvrtak trebao bi se predati i Donald Trump pod optužbom da je planirao poništiti rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine u toj saveznoj državi. Proces bi mogao rezultirati prvom i povijesnom policijskom fotografijom (mugshot) bivšeg američkog predsjednika.

Ovo je četvrti kazneni postupak protiv Trumpa od ožujka, kad je postao prvi bivši predsjednik u povijesti SAD-a protiv kojega je podignuta optužnica.

Već je suočen sa saveznim optužbama u Floridi i Washingtonu, a u kolovozu je optužen u Atlanti zajedno s još 18 osoba, uključujući Meadowsa, svog bivšeg šefa osoblja te bivšeg njujorškog gradonačelnika Rudyja Giulianija.

Trump je više puta negirao bilo kakvu krivnju. Trumpov poraz u Georgiji bio je jedan od onih koji je presudio ukupan rezultat izbora. 

Ne očekuje se da će Trump provesti puno vremena u tom zatvoru. Njegovi odvjetnici i tužitelji već su dogovorili jamčevinu od 200.000 dolara.

Okružna tužiteljica Fani Willis ranije u četvrtak predložila je da suđenje počne 23. listopada, što je ubrzan postupak za predmet koji uključuju uz Trumpa još 18 suoptuženih.

Trumpovi odvjetnici brzo su se usprotivili predloženom datumu.