OSEBUJAN RJEČNIK

Trumpizmi koji su šokirali, ali i naišli na plodno tlo

10.11.2016 u 22:07

Bionic
Reading

Novi američki predsjednik Donald Trump po mnogočemu je osebujna osoba, osobito po skandaloznim i krajnje uvredljivim izjavama koje prelaze granice rasizma i šovinizma. Unatoč zgražavanju svjetske javnosti, njegove nesmotrene izjave, uvrede i gafovi očito nisu odbile američke birače, a u kojoj je mjeri novoizabrani 45. po redu čelnik Sjedinjenih Država prava osoba za Bijelu kuću, procijenite sami u nizu šokantnih izjava koje je ovaj ekscentrični nekretninski mogul davao tijekom posljednjih nekoliko godina

U kojoj su mjeri Trumpove izjave šokantne, ponajviše govori kako je američki predsjednik na odlasku Barack Obama pred sam početak predsjedničke kampanje pozvao američke medije da preispitaju višegodišnje javne nastupe republikanskog kandidata poručivši im pritom da se na daju smesti aspektima spektakla i cirkusa u kampanji za netom završene predsjedničke izbore.

Govoreći o huškačkoj kampanji prepunoj šovinizma i rasizma, Obama je kazao kako je izuzetno važno ozbiljnim uzeti Trumpove izjave koje je davao u prošlosti naglasivši kako se nalazimo u ozbiljnim vremenima koja zahtijevaju ozbiljan posao.

Štoviše, potaknuti u najmanju ruku nesmotrenim Trumpovim izjavama, pedesetak bivših i sadašnjih republikanskih stručnjaka za nacionalnu sigurnost potpisalo je prošlog kolovoza otvoreno pismo u kojem izražavaju protivljenje njegovoj predsjedničkoj kandidaturi navodeći kako će on ugroziti nacionalnu sigurnost i blagostanje zemlje.

Od čitave bujice najnižih uvreda kojima se Trump služi u svojem rječniku, najviše su odjeknule izjave o Meksikancima i muslimanima, ljudima koji su dobrim dijelom također američki državljani, pa je tako novopečeni čelnik SAD-a prozvao 'meksičke vlasti kako prisiljavaju svoje najnepoželjnije stanovnike da odu u SAD', prozvavši ih pritom 'kriminalcima, dilerima droge i silovateljima'. Pritom je najavio i kako će podignuti zid diljem američko-meksičke granice te kako će natjerati meksičke vlasti da financiraju izgradnju tog bedema.

Trumpu, inače sklonom prelaziti granice političkog govora kakav nalaže suvremena politička korektnost, takve izjave priskrbljuju veliku antipatiju kod tzv. liberala u američkom društvu, ali su mu istovremeno podigle popularnost kod većeg dijela republikanskih glasača, što je na koncu dovelo i do njegove pobjede. Tako je, primjerice, u prosincu 2015. dao javnu izjavu u kojoj se zalaže, s obzirom na to da prema istraživanju provedenom po Center for Security Policyju, inače konzervativnom think-thanku koji prima donacije od velikih američkih korporacija koje proizvode naoružanje i koji neki autori optužuju za politički ekstremizam, da čak 25 posto muslimana koji danas već žive na teritoriju SAD-a smatra da je ispravno da se musliman posluži nasiljem protiv drugih Amerikanaca u SAD-u u sklopu 'globalnog džihada', za to da se muslimanima u potpunosti zabrani ulazak u zemlju.

Pritom je nadodao kako se mržnja muslimana prema SAD-u i Amerikancima može prepoznati i bez znanstvenih istraživanja, što je najveći dio američkih medija ocijenio posve neprihvatljivim i krajnje sramotnim.

Govoreći o muslimanima, iz svojeg bogatog kataloga gluposti Trump je nedavno povezao takozvanu Islamsku državu i muslimane širom svijeta lupivši izjavu kako je upravo on 'najgora stvar koja se dogodila ISIL-u'.

Na Trumpovoj meti našli su se i kolege iz Republikanske stranke pa je tako nekadašnjem republikanskom predsjedničkom kandidatu Johnu McCainukoji je u vijetnamskom zarobljeništvu kao mornarički pilot proveo pet i pol godina podvrgnut brutalnim mučenjima, poručio kako on 'nije nikakav ratni heroj, jer heroj ne može biti netko koga zarobe'.

Pošteđena nije bila ni njegova suparnica u Republikanskoj stranci u utrci za predsjedničku nominaciju Carly Fiorini. 'Pogledajte joj lice! Zar bi itko glasao za to? Možete li zamisliti da neko s takvim licem bude idući predsjednik SAD-a?' izjavio je ne trepnuvši Trump koji se kasnije pravdao uputivši joj niz komplimenata.

Upravo su seksističke i krajnje vulgarne izjave Trumpov zaštitni znak. Za moderatoricu republikanske debate Megyn Kelly kazao je kako joj se 'mogla vidjeti krv u očima, a krv joj, također, curi iz... ah, znate već odakle'. Kelly je nekako prešla preko toga pa ga je upitala zašto žene koje mu se ne sviđaju naziva 'debelim svinjama', 'psima', 'trutovma' i 'odvratnim životinjama', na što joj je on poručio kako tim epitetima počasti tek Rosie O'Donnell, američku komičarku i ljevičarsku aktivistkinju.

'Rosie O’Donnell je odvratna i iznutra i izvana. Ona je trut. Ona priča kao vozač kamiona, ne barata činjenicama, reći će sve što joj padne na um. Talk show koji je vodila je propao, mjerenja gledanosti su bila vrlo, vrlo, vrlo niska i vrlo loša, i na kraju je izbačena s televizije. Mislim, ona je potpuna katastrofa', ocjena je budućeg predsjednika.

Obrušio se i na poznatu manekenku Heidi Klum kazavši kako ona 'nažalost više nije desetka', a pravi šok je izazvao izjavom kako bi se 'vjerojatno zabavljao sa svojom kćeri Ivankom da mu nije u rodu'.

Ni djeca nisu ostala pošteđena pa je Trump u svojoj 'brizi' dometnuo kako će ukinuti masovne injekcije jer 'djeca ipak nisu konji pa će primati cjepivo jedno po jedno', a globalno zagrijavanje nazvao je potpunom besmislicom.

Postupivši identično kao njegova supruga MelaniaTrump koja je gotovo u potpunosti kopirala govor Michelle Obame, Trump je za frazu 'Učinimo Ameriku ponovno velikom' kazao kako je ona njegov izum i kako će je autorski zaštititi, iako je identičan slogan koristio Ronald Reagan prije 35 godina tijekom svoje predsjedničke kampanje.

Mrzi li ga ili pak obožavali, Trumpu se ne može pobiti činjenica kako je voljom američkog naroda izabran za predsjednika, a upravo je budući šef Bijele kuće taj odnos i sukus ponajbolje opisao riječima koje glase: 'Ljudi me obožavaju, možda nisam anđeo, ali po njima radim pravu stvar.'