strateška ruta

Trump za napade na tankere optužuje Iran, ali je spreman razgovarati

14.06.2019 u 17:09

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u četvrtak Iran za napad na dva tankera u Omanskom zaljevu, potičući bojazan od izbijanja sukoba na toj strateškoj ruti za opskrbu svijeta naftom

Odgovornost za napad koji se dogodio u četvrtak blizu Hormuškog tjesnaca nitko nije preuzeo a Iran odlučno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Upitan što planira poduzeti protiv Irana i da se takvi incidenti ne bi ponovili, Trump je za televiziju Fox rekao "Vidjet ćemo".

No, istaknuo je da je spreman razgovarati s Irancima. "Želimo da se vrate za stol. Spreman sam kad oni budu spremni", rekao je Trump. "No, nema žurbe", dodao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak pred Vijećem sigurnosti UN-a da si svijet ne može priuštiti "sukob širih razmjera u području Perzijskog zaljeva".

Kina, EU i ostali sve su strane pozvale na suzdržanost. Njemačka je objavila da američka videosnimka nije dovoljna da bi se netko optužio za napade.

Trump je ranije ocijenio da napadi na tankere "nose potpis" Irana, oslanjajući se na videosnimku koju je objavio Pentagon.

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je videozapis, za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera.

Trump je otklonio je mogućnost da Teheran na dulje vrijeme zatvori strateški važan tjesnac. "Iranci "neće zatvoriti (tjesnac). Neće biti zatvoren, neće biti zatvoren na dulje vrijeme i to znaju. To im je rečeno najoštrijim riječima", naglasio je američki predsjednik.

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran.

Japanski Kokuka Courageous, koji je posada napustila, u petak je otegljen u luku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Drugi tanker, norveški Front Altair koji se nakon napada zapalio, još uvijek slobodno pluta morem, ali je vatra ugašena.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da su iranski spasioci pokupili 44 mornara s oštećenih tankera i prebacili ih u lučki grad Bandar Jask.

No, američko središnje zapovjedništvo tvrdi da je 21 člana posade japanskog tankera Kokuka spasio nizozemski tegljač i prevezao na američki razarač USS Bainbridge.

Iranske televizije prikazale su 23 spašena mornara, navodeći da se radi o 11 Rusa, 11 Filipinaca i Gruzijcu.