nekoliko dana uoči isteka roka

Trump u utorak objavljuje odluku o iranskom nuklearnom sporazumu

07.05.2018 u 22:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će objaviti odluku hoće li SAD ostati u međunarodnom nuklearnom sporazumu s Iranom

Trump će odluku priopćiti u 14 sati popodne po lokalnom vremenu (u 20 sati po hrvatskom).

'Objavit ću odluku o iranskom sporazumu sutra u 14 sati u Bijeloj kući', napisao je Trump na Tweeteru.

Ta izjava dolazi nekoliko dana uoči isteka roka u subotu 12. travnja dokad američki predsjednik mora odlučiti hoće li SAD ostati u sporazumu ili uvesti sankcije Iranu.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani rekao je da će Washington zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.

On je u ponedjeljak ipak dao naslutiti da bi Iran mogao ostati predan sporazumu čak i ako se SAD iz njega povuče.

I prije nego što je stupio na dužnost, Trump je kritizirao sporazum što ga je Iran sklopio sa šest svjetskih sila te odavna prijeti povlačanjem iz tog ugovora ako ga europske potpisnice do 12. svibnja ne dopune izmjenama koje bi trebale popraviti, po Trumpovoj ocjeni 'užasne' nedostatke.

>>> Još uvijek strahujemo od 15.500 nuklearnih projektila! Evo kako su raspodijeljeni po svijetu

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.

Iranski balistički projektili Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

I Rusija je objavila da će čvrsto ostati uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ako Trump ostvari svoju prijetnju i povuče se iz dogovora.

Izrael, zakleti neprijatelj Irana, nedavno je predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma 2015.

Teheran je te tvrdnje nazvao 'djetinjastim i smiješnim', tvrdeći da im je cilj utjecati na Trumpovu odluku.