MUNJEVITO ŠIRENJE

Trump podijelio nuklearne tajne sa stranim milijarderom?

06.10.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump navodno je razgovarao o potencijalno osjetljivim informacijama o američkim nuklearnim podmornicama s australskim milijarderom Anthonyjem Prattom, tri mjeseca nakon odlaska s dužnosti, navodi se u novom izvješću

Pozivajući se na izvor koji je upoznat s Prattovim iskazom istražiteljima posebnog tužitelja Jacka Smitha, američki ABC News izvijestio je da je Trump navodno raspravljao o 'navodnom točnom broju nuklearnih bojevih glava koje [američke podmornice] rutinski nose i koliko blizu navodno mogu doći do ruske podmornice, a da ne budu otkrivene', prenosi britanski Guardian.

Tužitelj Smith optužio je Trumpa po 40 točaka povezanih sa zadržavanjem povjerljivih podataka nakon odlaska s dužnosti. Bivši predsjednik suočava se i sa 17 točaka iz optužnice za ​​izborne subverzije (četiri federalne i 13 iz Georgije), kao i 34 točke koje se tiču ​​tajnih isplata glumici iz filmova za odrasle Stormy Daniels.

Unatoč tako ekstremnim nepogodnostima – tu je, dodatno, i suđenje za prijevaru i klevetu – Trump u internim republikanskim izborima za predsjedničkog kadidata vodi s velikom razlikom i uvjerljivi je favorit za bitku s aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću 2024. godine.

Melania i Donald Trump Izvor: EPA / Autor: CHRIS KLEPONIS / POOL

ABC navodi da je Trump razgovarao s Prattom u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi u travnju 2021. Pratt je tada navodno podijelio informacije o podmornicama 'u roku od nekoliko minuta' po saznanju. Pratt je, navodi se u izvješću ABC-a, u konačnici podijelio informacije s najmanje 45 ljudi, uključujući svoje zaposlenike, novinare, strane i australske dužnosnike 'i tri bivša australska premijera'.

Nije jasno je li ono što je Trump rekao Prattu točno, rekao je ABC. Pratt je vlasnik tvrtka za ambalažu Pratt Industries, sa sjedištem u SAD-u. Navodno je istražiteljima rekao da je širio saznanja o podmornicama jer je želio pokazati da zagovara Australiju u Americi. U to je vrijeme Australija pregovarala o kupnji nuklearnih podmornica od SAD-a. Dogovor je sklopljen ove godine.