kadrovska rošada

Trump našao zamjenu za Nikki Haley, nova veleposlanica SAD-a u UN-u je Heather Nauert

07.12.2018 u 17:23

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je Heather Nauert, bivšu novinarku mreže Fox News, imenovao veleposlanicom Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, umjesto Nikki Haley, a Williama Barra, nekadašnjeg suradnika Georgea H. W. Busha, ministrom pravosuđa

Heather Nauert koja je lani promovirana u glasnogovornicu američke diplomacije premda nije imala nikakva političkog iskustva, 'iznimno je nadarena' i 'pametna' žena, rekao je Trump u Bijeloj kući.

'Mislim da će ju svi poštovati', dodao je predsjednik Sjedinjenih Država.

Nauert (48) koja je novinarstvo diplomirala na sveučilištu Columbiji, ispekla je zanat na mreži ABC-u, a napose na Fox Newsu. Nauert je i donedavna glasnogovornica State Departmenta.

Nikki Haley, glavna u Trumpovoj ekipi, podnijela je ostavku početkom listopada, na opće iznenađenje. Kći indijskih useljenika kojoj se redovito pripisuju ambicije za ulazak u Bijelu kuću, rekla je tada da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima 2020. i da će poduprijeti Trumpa.

Trump je ujedno objavio da na dužnost ministra pravosuđa imenuje Williama Barra (68), uglednog republikanskog pravnika koji je istu dužnost obnašao početkom 1990-ih za predsjedničkog mandata Georgea H. W. Busha.

  • +3
Heather Nauert Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Od samog početka sam ga stavio na prvo mjesto na popisu', rekao je Trump.

Barr će zamijeniti Jeffa Sessionsa kojeg je predsjednik razriješio dužnosti prošlog mjeseca.'Poštuju ga i republikanci i demokrati', izjavio je predsjednik o Barru.

William Barr, koji je također diplomirao na sveučilištu Columbiji, radio je za CIA-u, na sudovima u saveznoj prijestolnici i u odvjetničkim uredima prije nego je stupio u službu predsjednika Georgea H. W. Busha koji je umro prije tjedan dana.

Oba imenovanje treba još potvrditi Senat.