ANKETE POKAZUJU

Trump nakon Orlanda smanjio prednost Hillary Clinton

18.06.2016 u 12:04

Bionic
Reading

Donald Trump smanjio je prednost Hillary Clinton u predsjedničkoj utrci, pokazuju u subotu rezultati ankete Reutersa i Ipsosa, nakon što su se kandidati sukobili u stajalištima o tome kako odgovoriti na najgore masovno ubojstvo u novijoj američkoj povijesti u kojem je Amerikanac afganistanskog podrijetla u ime Islamske države u noćnom gay klubu u Orlandu na Floridi ubio 49 ljudi

Prema rezultatima, izgledna demokratska kandidatkinja ima sada prednost od 10,7 postotnih bodova pred Trumpom, njezinim republikanskim suparnikom na predsjedničkim izborima u studenom, dok je do tragičnog događaja u Orlandu uživala prednost od 14,3 posto.

Trump je taj napad iskoristio kako bi ponovio da se zalaže za zabranu useljenja u SAD iz bilo koje zemlje koja ima ‘dokazanu povijest terorizma’ protiv Amerike i njezinih saveznika, nadovezavši se na ranija obećanja nakon napada u Parizu i Kaliforniji o zabrani ulaska muslimana u zemlju. Također je pozvao na usvajanje mjera koje bi osobama pod sumnjom za terorizam otežale kupnju vatrenog oružja, odmaknuvši se donekle od stajališta Republikanske stranke koja se općenito protivi kontroli oružja.

Anketa pokazuje da sada 45 posto Amerikanaca podržava Trumpovu ideju o zabrani ulaska muslimana u zemlju, u odnosu na 41,9 posto prije Orlanda.

Glede Orlanda, Clinton je istaknula važnost prikupljanja obavještajnih podataka, poraza Islamske države i radikalnog džihadističkog terorizma, ali u upozorila na opasnost od demoniziranja američkih muslimana.