upozoren na nepoštivanje

Trump i službeno optužen, no tužitelji ne traže pritvor

03.08.2023 u 22:45

Bionic
Reading

Bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa dočekala službena optužba na sudskom ročištu u četvrtak za zavjeru u svrhu poništenja svog izbornog poraza 2020. godine

Bivši američki predsjednik Donald Trump je ušao u sudnicu, a njegov izraz lica nije otkrivao apsolutno nikakvu zabrinutost, donosi N1.

Zakleo se da će govoriti istinu i saslušao optužnicu, a potom potvrdio da nije pod utjecajem droga, alkohola ili bilo kojih drugih supstanca.

"Nisam kriv", izjavio je nakon svega.

Tužitelji ne traže da Trump bude pritvoren prije suđenja.

Ali bivšem je predsjedniku rečeno da ne smije komunicirati o činjenicama slučaja i da se mora javiti sudu u Washingtonu zbog javnih pojavljivanja.

Sudac ga je upozorio na posljedice kršenja uvjeta prije suđenja.

Nepoštivanje može rezultirati nalogom za uhićenje, opozivom uvjeta puštanja, pritvorom i optužbama za nepoštivanje suda.

Tužiteljstvo i obrana dogovorili su se da će sljedeće ročište u ovom slučaju biti 28. kolovoza u 10 sati. Ali Donald Trump neće imati obvezu prisustvovati.

  • +32
Pristaše Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Protiv milijardera se vode još dva postupka: jedan u saveznoj državi New York zbog navodnih isplata pornoglumici kako bi šutjela o njihovu odnosu i drugi na federalnoj razini zbog odnošenja povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine.

Ispitanicima je postaljeno pitanje bi li iduće godine glasali za Trumpa ako ga porota proglasi krivim. Četrdeset i pet posto republikanskih birača je reklo da ne bi, a 35 posto da bi. Ostali su rekli da ne znaju.

Upitani bi li glasali za Trumpa kada bi završio u zatvoru, 52 posto republikanaca reklo je da ne bi, a 28 posto da bi.