slijede izbori

Bude li osuđen gotovo polovica republikanaca ne bi glasala za Trumpa

03.08.2023 u 21:42

Bionic
Reading

Oko polovice republikanaca ne bi glasalo za Donalda Trumpa ako bude osuđen, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u četvrtak

Bivši predsjednik, favorit republikanaca za kandidata na predsjedničkim izborima iduće godine, u četvrtak će se pojaviti na sudu radi optužbe za zavjeru sa svrhom poništenja rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Protiv milijardera se vode još dva postupka: jedan u saveznoj državi New York zbog navodnih isplata pornoglumici kako bi šutjela o njihovu odnosu i drugi na federalnoj razini zbog odnošenja povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine.

Ispitanicima je postaljeno pitanje bi li iduće godine glasali za Trumpa ako ga porota proglasi krivim. Četrdeset i pet posto republikanskih birača je reklo da ne bi, a 35 posto da bi. Ostali su rekli da ne znaju.

Upitani bi li glasali za Trumpa kada bi završio u zatvoru, 52 posto republikanaca reklo je da ne bi, a 28 posto da bi.

  • +32
Pristaše Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Trump tvrdi da je nevin i optužuje istražitelje da provode „lov na vještice” kako bi zaustavili njegovu političku kampanju. 

Bivši predsjednik se okoristio prvim optužnicama u travnju, povećavši svoju prednost pred republikanskim protukandidatom, guvernerom Floride Ronom DeSantisom. 

Nova anketa pokazuje da Trumpu i dalje raste prednost. Trenutno ima 47 posto podrške republikanaca, kao i u srpnju, a DeSantisova popularnost je pala za šest postotnih bodova, na 13 posto.