LAKŠA OBRANA PRED SUDOM

Trump će s nove uredbe o imigrantima ukloniti Iračane

06.03.2017 u 13:04

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump će ukloniti Irak s popisa zemalja čiji državljani neće 90 dana moći u Sjedinjene Države, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud, objavio je izvor iz Bijele kuće

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostat će na popisu. 

Irak je uklonjen s liste pošto je iračka vlada uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure i zbog zajedničke borbe protiv Islamske države, rekao je izvor. Tisuće Iračana borile su se rame uz rame s Amerikancima protiv džihadista ili im u tome logistički pomagali.

Nova izvršna uredba, koju bi Trump trebao potpisati u ponedjeljak, neće zahvatiti niti desetke tisuća stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelene karte, iz navedenih zemalja. 

Izvršna uredba od 27. siječnja zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno.

Izazvavši kritike u cijelom svijetu i val prosvjeda u SAD-u, uredba je suspendirana odlukom američkog suda.

Trump međutim čitavo vrijeme snažno brani uredbu te kaže kako je ona potrebna da bi se Amerikanci zaštitili od terorista koji bi mogli ući u SAD iz jedne od zemalja na koje se odnosi zabrana 

Trump se odlučio na novu verziju uredbe jer misli da će je tako lakše braniti na sudovima.