ZABRANA ULASKA U SAD

Muslimani zgroženi Trumpovim izjavama

08.12.2015 u 08:45

Bionic
Reading

Muslimani u Pakistanu i u Indoneziji osudili su u utorak poziv Donalda Trumpa da se zabrani muslimanima ulazak u Sjedinjene Države, te kažu da je kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju rasist koji promovira nasilje

Trumpova izjava o spriječavanju ulaska u SAD muslimanima izazvala je val kritika i u Sjedinjenim Državama, počevši od Bijele kuće kao i od Trumpovih konkurenata za republikansku nominaciju.

On je pozvao na "potpunu i kompletnu" zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države nakon nedavnog terorističkog čina u Kaliforniji u kojem je ubijeno 14 ljudi, a koji je počinio par radikaliziranih muslimana.

Kazao je pritom da ispitivanja pokazuju mržnju muslimana prema Amerikancima što može naciju dovesti u opasnost. Zabrana ulaska u SAD, po njegovu bi mišljenju, trebala ostati na snazi dok "predstavnici zemlje ne utvrde o čemu je riječ".

Bijela kuća odmah je reagirala na ovu izjavu nazvavši je "neameričkom" te pojasnivši da je ona suprotna svim američkim vrijednostima te također suprotna interesima nacionalne sigurnosti.

"To je tako apsurdna izjava da ne želim na nju čak ni reagirati", rekla je Asma Džahangir, jedna od naprominentnijih boraca za ljudska prava u Pakistanu. "To je najgora vrsta rasizma pomiješana s neznanjem. Nadam se da se netko tko želi postati predsjednik SAD-a ne želi natjecati s pakistanskim mulom, neznalicom zločinačkog duha, koji osuđuje ljude zbog njihove vjere.. iako nismo razvijeni kao SAD, nikad nismo izabrali takve ljude da vladaju u Pakistanu".

Tahir Ašrafi, čelnik vijeća ulema, najvećeg pakistaniog vijeća muslimanskih klerika, kaže da Trumprove riječi promoviraju nasilje. "Ako neki muslimanski vođa kaže da se vodi rat između kršćana i muslimana, mi ga osudimo. Stoga, zbog čega ne osuditi Amerikanca ako govori isto", upitao je.

Glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova Armanatha Nasir kazao je da njegova vlada neće komentirati predsjedničke kampanje u drugim zemljama, dodajući da je poznat stav Indonezije o terorizmu.

"Kao zemlja s najvećom muslimanskom populacijom u svijetu, stav je Indonezije da islam uči miru i toleranciji", kazao je. "Teroristička djela nemaju nikakve veze s religijom, zemljom ili rasom".

Din Syamsuddin, šef druge najveće muslimanske organizacije u Indoneziji kaže da Trumpove riječi shvaća kao šalu. "Smiješno je da postoji osoba u modernoj, globaliziranoj eri koja je tako uskogrudna da bi nekima zabranila da uđu u Ameriku".