MILAN BANDIĆ

'Trovanje kućnih ljubimaca je neciviliziran čin'

28.02.2013 u 16:48

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priopćio je danas, vezano uz trovanje kućnih ljubimaca, da smo suočeni s neshvatljivim, opasnim i protuzakonitim postupcima nepoznatog ili nepoznatih počinitelja, koji su neciviliziranim činom ugrozili život ili usmrtili veći broj kućnih ljubimaca u gradu te izrazio nadu da će nadležna tijela što prije pronaći odgovorne i najstrože ih kazniti.

Bandić je istaknuo da se tim neodgovornim i kriminalnim postupcima ne ugrožavaju samo kućni ljubimci već i zdravlje i život sugrađana, posebno onih najmlađih koji će uskoro, s lijepim vremenom, "okupirati" zagrebačke parkove. Tim je važnije da nadležne službe što prije obave svoj dio posla, da ih otkriju i primjereno sankcioniraju, a Grad im u tome daje punu podršku, naglasio je.

"Zagreb je oduvijek bio visoko civilizirana sredina koju krasi tolerancija i snošljivost, bio i jest siguran grad, kako za njegove građane, tako i za njihove kućne ljubimce. Nadležne službe Grada Zagreba u svakodnevnom su kontaktu sa službama koje provode istražne radnje u tom slučaju", poručio je Bandić.

Pozvao je sugrađane, vlasnike kućnih ljubimaca da pojačano vode brigu o svojim životinjama prilikom izlazaka na javne površine poštujući sve odredbe komunalnog reda, a da bilo kakva saznanja, koja bi vodila k otkrivanju počinitelja, podijele s policijom koja će, vjeruje, vrlo skoro okončati istragu.

Najmanje devet pasa i deset mačaka uginulo je od trovanja od sredine veljače na više lokacija u Zagrebu, izvijestili su Prijatelji životinja, pozivajući se na dojave građana. Zagrebačka policija nema podatak o broju otrovanih životinja, no navodi da je od sredine veljače dobila nekoliko dojava o pronađenim sumnjivim tvarima na parkovima i livadama, koje provjerava te obilazi otvorene prostore i parkove radi pronalaska osoba koje ih postavljaju.