zastupnik mosta

Troskot: Ne bi nas čudilo da je Plenković kriminalno povezan s Barbarićem

28.07.2023 u 13:31

Bionic
Reading

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot u petak je zapitao zbog čega je premijeru Andreju Plenkoviću toliko stalo ugasiti aferu 'plin za cent' i zbog čega ne može smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića te znači li to da su međusobno povezani u kriminalu

„Sa svih strana dobivamo upite zbog čega je Andreju Plenkoviću toliko u interesu zagasiti aferu oko plina, zašto ta tema svih tema ne dobiva svoj epilog i zbog čega Plenković ne može otpustiti Franu Barbarića za kojeg se zna da je bespravno izgradio vilu, našim novcem i na poljoprivrednom zemljištu, što je potvrdio i Državni inspektorat", istaknuo je Troskot na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodao je da je to osoba koja je napravila velike štete s plinom za HEP, koja bi prema Zakonu o trgovačkim društvima i Kaznenom zakonu kao najvažnija osoba, predsjednik Uprave, trebala odgovarati za imovinu kompanije. Zbog čega Plenković ne može otpustiti čovjeka koji je potpisivao sva brojila koja, kad se sumiraju i zadnje ponude koje će završiti na Visokom upravnom sudu, broje negdje oko milijardu kuna i dio su NPOO-a, u čemu je također sudjelovao Barbarić, pri čemu se zadnjih šest godina pogoduje samo dvama proizvođačima, Iskraemeco i Landis+Gyr, ustvrdio je.

  • +3
Zvonimir Troskot Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Iskraemeco, odnosno, Ante Bračić iz Ljubljane preko tih brojila, što je sada u istrazi, izvlačio je novac, izgrađen je hotel na Braču, zajedno s Vujnovcem, Gopcem, Jurčevićem i Bračićem, koji su onda kupili mirovinski fondovi, kazao je. Zbog čega se onda ne može dobiti epilog takve situacije u kojoj je nevjerojatno da je cijeli krizni tim bio involviran u planiranje plina, puno više nego što su bile potrebe naših kućanstava i poduzeća.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Koja je uloga takozvanog pismonoša Zvonimira Savića, premijerovog savjetnika za ekonomska pitanja, koji je sudjelovao u kreaciji Uredbe i koji je bio u tri glavna ministarstva (financija, gospodarstva i europskih poslova) koja nadgledaju novčane tokove i koji sudjeluje u donošenju odluka i njegova je zadnja čak i ako je protivna odlukama ministara. Njihove odluke mijenja sukladno odlukama i željama premijera, smatra Troskot. Dodatno ćemo, najavio je, problematizirati da je HERA namjerno obezglavljena agencija, jer bi oni trebali biti ključni u reguliranju energetskog sustava, a to je direktno Plenkovićeva odgovornost. I istaknuti član hvarskog kartela Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a u Saboru suptilno poručio da će ući s nama u politički obračun pa smo ga pitali u sabornici znači li to da će i staviti drogu u auto, otpustiti kočnice ili možda naručiti likvidaciju, kazao je.

„Zanima nas i idu li te prijetnje iz ureda premijera. Ne bi nas čudilo da je premijer u kriminalnim radnjama povezan s Barbarićem jer ne razumijemo zašto nekretninski mešetar dobiva mandate da vodi nacionalnu elektroprivredu i stvara ovakve afera, a za to ne snosi nikakve posjedice. Čime ga to drži Barbarić, čime ga ucjenjuje i koliko su međusobno povezani u kriminalu da ga Plenković ne može smijeniti”, zapitao je Troskot.