ZAGREBAČKI BATINAŠI

Trojica skinsa prijavljeni za zločin iz mržnje

23.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Trojica skinheadsa koji su u subotu navečer na Dubravkinom putu brutalno pretukli 17-godišnjaka kazneno su prijavljeni zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda i nasilničkog ponašanja te su privedeni u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda

Napad na mladića, koji je s potresom mozga i slomljenim nosom zbrinut u bolnici, policija je prijavila kao zločin iz mržnje, što je, prema Kaznenom zakonu, otegotna okolnost trojici osumnjičenih.

U policiji danas kažu da su napadači, dvojica 17-godišnjaka i 20-godišnjak bili dio veće skupine skinheadsa od koje su se u subotu oko 22 sata odvojili kada su vidjeli 17-godišnjeg mladića. Jedan od maloljetnih skinheadsa mu je prišao i bez povoda udario ga šakom. Mladić je pao na tlo, nakon čega su ga dvojica maloljetnih skinheadsa nastavili udarati rukama i nogama, teško ga ozlijedivši. Trećeosumnjičeni 20-godišnjak prijavljen je jer je sve to gledao sa strane i nije ništa učinio da spriječi nanošenje teških ozljeda mladiću.

Nakon napada trojka je pobjegla, no pola sata kasnije policija ih je pronašla i uhitila u kafiću u Tkalčićevoj ulici.

Prema pisanju tiska, pretučeni mladić napadnut je samo zato jer ima dužu kosu i pripada 'metalcima', subkulturnoj skupini koja je na meti skinheadsa.

Zločin iz mržnje uveden je u Kazneni zakon u listopadu 2006., a definiran je kao svako kazneno djelo počinjeno iz mržnje prema osobi zbog njezine rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja, naobrazbe, društvenog položaja, dobi, zdravstvenog statusa ili drugih osobina.