SYRIZA

Trijumf radikalne ljevice u Grčkoj

26.05.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Syriza,grčka stranka radikalne ljevice koja je osvojila najviše glasova na izborima za Europski parlament (EP), pobijedila je i na lokalnim izborima u Atici, području Atene koje okuplja trećinu biračkog tijela, pokazuju konačni rezultati ministarstva unutarnjih poslova objavljeni u ponedjeljak

Rena Dourou (39), autsajderica koja se u tom području natjecala sa socijalističkim kandidatom, dobila je u tom strateški važnom području 50,8 posto glasova nasuprot 49,1 za socijalista.

Grci su u nedjelju, istodobno s izborima za EP birali gradonačelnike i župane u drugom krugu lokalnih i pokrajinskih izbora.

Po rezultatima nakon 99 posto prebrojanih glasova, Syriza, stranka Alexisa Tsiprasa, kandidata europske ljevice za predsjednika Europske komisije, pobijedila je u još jednoj regiji, na Jonskim otocima s Krfom kao središtem.

Stranka grčke ljevice ostvaruje tako prvi proboj na regionalnoj razini kojom dominiraju konzervativci Nove demokracije (ND), stranke premijera Antonisa Samarasa. ND osvaja sedam od 13 regija.

Socijalisti Pasoka veliki su gubitnici tih lokalnih i pokrajinskih izbora nakon kojih ne zadržavaju nijedan okrug iako su dosad bili na čelu osam regija.

Što se tiče europskih izbora, prebrojavanje 96 posto glasova potvrđuje napredak Syrize s 26,5 posto (6 mjesta) nasuprot 22,7 posto (5 mjesta) za premijerov ND.

Neonacistička stranka Zlatna zora zauzela je treće mjesto s 9,3 posto (tri mjesta) ispred socijalista Pasoka preimenovanog u Elia (8 posto, 2 mjesta), nove stranke lijevog centra Potami (6,6 posto, 2 mjesta), komunista KKE (6 posto, 2 mjesta), te nacionalističke stranke Nezavisni Grci (3,4 posto, 1 mjesto).