VRDOLJAK SRETAN

Tri velike svjetske tvrtke žele graditi Plomin C

30.04.2014 u 17:06

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da su u drugom krugu nadmetanja za strateškog partnera u izgradnji Termoelektrane Plomin C, koji je danas okončan, stigle obvezujuće ponude tri renomirane svjetske kompanije

Vrdoljak nije otkrio imena tih kompanije, jer je tako propisano uvjetima natječaja.

Ocijenio je da su ponuđači prepoznali potencijal tog projekta vrijednog 800 milijuna eura, ali i ukupni energetski potencijal Hrvatske.

Slijedi pregovarački postupak, a potpisivanje ugovora s najboljim ponuđačem očekuje se do kraja ove godine, dok bi gradnja trebala početi 2015.


Izbor najbolje ponude očekuje se krajem kolovoza, nakon čega do kraja godine slijede pregovori o detaljima ugovora.

Vrdoljak ističe da investicija od 800 milijuna eura, što je više od ukupne vrijednosti izravnih stranih investicija u Hrvatskoj prošle godine, znači puno za hrvatsko gospodarstvo.

Tijekom izgradnje očekuje se zapošljavanje stotina, pa i tisuća radnika, kaže Vrdoljak uz napomenu da će puno radnih mjesta biti otvoreno i tijekom eksploatacije i održavanja.

Energetika je jedna od grana na kojoj treba temeljiti gospodarski rast, ističe Vrdoljak. Dodaje da će izgradnja Plomina C, koji bi u pogon trebao ući 2019. godine, smanjiti uvoz energenata, a HEP-u olakšati postizanje pozicije energetskog lidera u regiji.

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) su priopćili kako su zaprimili ponude kvalificiranih ponuditelja u natječaju za strateškog partnera za izgradnju bloka C termoelektrane Plomin, snage 500 megavata.

Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić izjavio je kako su zadovoljni što su uspješno zaključili drugi dio natječaja koji je pokazao da postoji povjerenje potencijalnih ulagača u projekt TE Plomin C i u HEP kao partnera.

Dodao je kako su, s obzirom na tržišne okolnosti za financiranje elektroenergetskih projekata u Europi, zaprimljene ponude kvalificiranih ponuditelja, koji su izvršili dubinsko snimanje, znak da je Hrvatska poželjna za ulaganje u elektroenergetske projekte.

Iz HEP-a navode da će u najkraćem roku od mjesec dana njihov projektni tim pažljivo pregledati pristigle ponude i procijeniti jesu li u svim bitnim dijelovima u skladu sa zahtjevima natječaja.

Napominju kako pravila natjecateljskog pregovaračkog postupka zahtijevaju da se svim stranama u postupku osigura potpuna zaštita natjecateljskih interesa i mogućnosti pregovaranja pa stoga, u ovom trenutku, nije moguće izložiti detalje dostavljenih ponuda.

U roku od najmanje mjesec dana bit će moguće objaviti s kojim skupinama kvalificiranih ponuditelja je HEP otvorio pregovarački postupak koji je vrlo složen i detaljan, tijekom kojega bi se, najranije krajem kolovoza 2014. trebao odabrati strateški partner s kojim se pregovori nastavljaju.

Postupak tek onda propisuje pregovore o pojedinostima ugovora, uključujući i financijske aspekte te, nakon toga i potpisivanje ugovora, a cilj je HEP-a da se ugovori potpišu do kraja 2014.

Iz HEP-a navode da se radi o ekonomski održivom projektu za koji nisu potrebna državna jamstva niti proračunska sredstva te koji neće opterećivati bilancu Hrvatske elektroprivrede, jer je predviđeno osnivanje posebnog projektnog društva.

Termoelektrana Plomin C je projekt izgradnje zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. Predviđena snaga novog bloka je 500 MW. Početak radova na izgradnji TE Plomin C predviđen je u 2015., a puštanje u pogon 2019. godine.