TERORIZAM I PATOLOGIJA

Tri teorije Boston Globea o mogućim počiniteljima

16.04.2013 u 13:01

  • +14

Eksplozije u Bostonu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Počinitelj ili počinitelji bombaškog napada u Bostonu još uvijek su nepoznati, ali se uvelike razrađuju scenariji o tome tko stoji iza eksplozije u kojoj je poginulo troje, a ranjeno više od 140 ljudi. Kolumnist Boston Globea Lawrence Harmon iznosi tri teorije koje uključuju islamistički terorizam, antiporezne američke ekstremiste i ostale patološke počinitelje

Teroristi često planiraju napade na obljetničke datume. Bostonski maraton tradicionalno se održava na praznik Patriots' Day u Massachusettsu, a istog dana obilježava se i Dan neovisnosti u Izraelu.

1. Teroristički napad mogao bi se pripisati radikalnim islamistima, navodi Harmon.

Jedina osoba koja je zasad spominjana u vezi s napadom je saudijski državljanin koji je u Bostonu boravio na temelju studentske vize. Njega je FBI ispitao u Bostonskoj bolnici, gdje je primljen zbog opekotina na rukama. U ovoj fazi Saudijac nije osumnjičen, a policiji ga je predao građanin koji ga je uhitio u bijegu u blizini mjesta eksplozije.

Jerusalem Post javlja da je u židovskoj zajednici u Bostonu podignut stupanj pripravnosti.

2. Ponedjeljak je, također, u SAD-u bio posljednji dan kada su Amerikanci morali predati porezne prijave, što sugerira mogućnost da su za napad odgovorni domaći, antiporezni ekstremisti.

3. U treći scenarij uključeni su svi ostali potencijalni patološki počinitelji.

Bostonski maraton uvijek je bio dan univerzalnog prihvaćanja, dan kada gledatelji sudionicima nude osvježenja i vedro ih bodre duž maratonske rute. Prizori mrtvih i ranjenih urezat će se u sjećanje Amerikanaca za iduća desetljeća. Tisuće maratonaca i gledatelja koji su sudjelovali u ovom događaju slavile su veličinu ljudskog duha. Umjesto toga, zaronili su u dubinu ljudske izopačenosti, zaključuje kolumnist Harmon.