glavni tajnik

Tri kandidata u utrci za nasljednika Pejčinović Burić za šefa Vijeća Europe

11.01.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Trojica muškaraca, među kojima su europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders i bivši švicarski predsjednik Alain Berset, kandidati su za nasljednika Marije Pejčinović-Burić na čelu Vijeća Europe, objavila je u četvrtak organizacija za zaštitu ljudskih prava

Glavna tajnica Vijeća Europe od 2019., Pejčinović-Burić, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova, nije se željela ponovno kandidirati, piše France presse.

Njezin mandat, koji traje do rujna, obilježila je kriza s Rusijom, koja je isključena iz Vijeća Europe u ožujku 2022. povijesnom odlukom donesenom nakon što je napala Ukrajinu.

Države članice organizacije za sjedištem u Strasbourgu trebale su do srijede predložiti svoje kandidate. To su obično bivši ministri vanjskih poslova ili bivši premijeri.

Liberal Didier Reynders (65), koji je u Belgiji bio ministar obrane i vanjskih poslova, već je bio kandidat 2019.

Socijalist Alain Berset (51) bio je dva puta švicarski predsjednik, 2018. i 2023.

Kandidat je i Estonac Indrek Saar, 50-godišnji socijaldemokrat, koji je bio ministar kulture od 2015. do 2019.

"Odbor ministara organizirat će odvojene razgovore s trojicom kandidata u ožujku 2024. i utvrditi konačan popis kandidata koji će biti predan Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe", priopćilo je Vijeće Europe.

Skupština će izabrati novog glavnog tajnika, što se očekuje u lipnju 2024., a petogodišnji mu mandat počinje teći 18. rujna 2024., navodi organizacija.

Vijeće Europe ima 46 država članica, a glavna zadaća mu je zaštita ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, u suradnji s Europskim sudom za ljudska prava.