SRBIJA UPUTILA PRIJEDLOG UN-U

Trgovinu organima na Kosovu istražit će Vijeće sigurnosti?

21.04.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić uputio je prijedlog generalnom tajniku UN Ban Ki-Moonu da pokrene sveobuhvatnu istragu o trgovini organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji s mandatom Vijeća sigurnosti. Kako javljaju beogradski mediji, Vijeće sigurnosti će o tom prijedlogu raspravljati već 12. svibnja na sjednici u New Yorku

Jeremić je prijedlog uputio u sjedište UN-a u New Yorku, neposredno nakon susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova

koji je ovih dana boravio u Beogradu. Generali tajnik UN će prijedlog Beograda dostaviti zemljama članicama Vijeća sigurnosti, nakon čega će o tom dokumentu početi savjetovanje u okviru Vijeća sigurnosti koje će potrajati nekoliko tjedana. Budući da Srbija nije članica Vijeća sigurnosti UN-a, Jeremić je istaknuo da je s ruskim kolegama dogovoreno na koji će se način voditi spomenute konzultacije.

Ako se prijedlog Srbije usvoji, to će omogućiti istragu u svim zemljama, članicama svjetske organizacije, ističe se iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Istragu o trgovini organima bi, prema prijedlogu Srbije, vodio specijalni izvjestitelj, koji bi izvještavao Vijeće sigurnosti o napretku istrage.