NAKON ZAPADA

Trgovinski atašei osvajaju Bliski istok, Kinu i Azerbajdžan

31.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon prvoga natječaja na kojem će u siječnju biti izabrano prvih pet trgovinskih atašea koji će promicati hrvatske ekonomske interese u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji i SAD-u, proces će se nastaviti izborom idućih pet koji će pokriti 'malo egzotičnije zemlje', saznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Vrlo je vjerojatno da će u prvom redu biti neka arapska zemlja, Azerbajdžan, neka dalekoistočna zemlja, moguće Kina, a pojačala bi se i Europa, kažu u MVPEI-ju. Proces odabira zemlja u koje će biti slani trgovinski atašei ovisit će o dogovoru s ljudima iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), Ministarstva gospodarstva, HBOR-a, Udruženja izvornika i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) jer su, kako kažu, svi oni partneri u ovom procesu. Neće se slati trgovinski atašei u zemlje u kojima HGK već ima svoja predstavništva jer su oni nisu međusobno konkurencija.

Riječ je o procesu koji će trajati jer nije moguće odmah u kratkom zamijeniti svih 60-ak gospodarskih savjetnika. Potrebno je dobro selektirati, izabrati i obučiti ljude za posao 'gospodarskog veleposlanika'. U MVPEI-ju kažu da sve biti u funkciji rezultata. Ako ne bude rezultata, bit će povučeni i poslani na drugu destinaciju, a ako ne bude zadovoljio radom, bit će u potpunosti povučen s dužnosti. Učinkovitost pojedinih atašea ocjenjivat će se jednom godišnje. Plaća će im se kretati od 16 do 22 tisuće kuna, ovisno o lokaciji.

Na prvi natječaj se prijavilo 214 ljudi za mjesta u Ljubljani, Beču, Milanu, Muenchenu i Chicagu.

U siječnju će biti izabrani, a u veljači će ih primiti na posao u MVPEI kao ugovorne diplomate. Tri mjeseca će se pripremati u diplomatskoj akademiji, a potom će proći izobrazbu i u HGK i Ministarstvu gospodarstva, gdje će biti upoznati s načinima poslovne komunikacije u koju odlaze. To bi trebalo biti gotovo do ljeta. Natječaj za drugih pet destinacija trebao bi biti raspisan tijekom proljeća.