okrugli stol

Treba uvesti socijalnu uslugu taksi prijevoza onkoloških bolesnika na terapije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2019 15:16
  • Objavljeno 17.09.2019 u 15:16
Predsjednica udruge 'Nismo same' Ivana Kalogjera

Predsjednica udruge 'Nismo same' Ivana Kalogjera

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U hrvatski zdravstveni sustav trebalo bi uvesti socijalnu uslugu taksi prijevoza oboljelih od raka na kemoterapiju, jer trenutno nevladine udruge bolesnicima osiguravaju ono što država ne može, rečeno je u utorak na okruglom stolu u sklopu 'Europskog tjedna mobilnosti'

'Prošle godine u ožujku pokrenule smo projekt prijevoza žena na kemoterapiju 'Nisi sama - ideš s nama', a dosad smo bili potpora za 180 žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicam', rekla je predsjednica udruge 'Nismo same' Ivana Kalogjera.

Okrugli stol organiziran je u sklopu manifestacije Europske komisije "Europski tjedan mobilnosti", a cilj je podizanje svijesti o problemima s kojima se susreću onkološki bolesnici i njihovoj potrebi za uvođenjem usluge taksi prijevoza.

Kalogjera ističe da njihove korisnice dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, a većinom su starije životne dobi, slabijeg imovinskog statusa, samohrane majke ili još boluju i od drugih bolesti. Do sada su donacijama osigurali više od 5000 vožnji, a prosječna cijena vožnje je 63 kune jer žene dolaze i iz okolice Zagreba.

U udruzi su već na izmaku snaga, kaže Kalogjera, pa od vlasti očekuju da pokaže da su im oboljeli od raka prioritet. Sustav nije dobro organiziran jer iako postoji prijevoz sanitetskim vozilom, nije dostupan svima, a povratak istim vozilom korisnice moraju čekati čak i do osam sati nakon terapije.

'Mislim da je to nehumano i da moramo nešto promijeniti. Kada sam se liječila od raka, ideja o ovom projektu došla mi je iz prakse koja postoji u razvijenim zemljama. Ne očekujem da ćemo mi dogodine postati Nizozemska, ali mislim da malim koracima možemo svi zajedno unijeti promjene', poručila je.

U Nizozemskoj troškove puta na terapiju pokriva zdravstveno osiguranje

Predstavnica veleposlanstva Kraljevine Nizozemske Rosanne Mulder predstavila je organizaciju prijevoza pacijenata u Nizozemskoj istaknuvši da tamo tvrtke, instituti za istraživanje i bolnice zajedno rade kako bi unaprijedili zdravstvenu skrb.

Umjesto nevladinih udruga, javno zdravstveno osiguranje pokriva putne troškove do bolnice i natrag za određena liječenja, poput dijalize i onkološke terapije, kao i za korisnike invalidskih kolica, slabijeg vida i mlađe od 18.

  • +25
  • +22

Okrugli stol o projektu prijevoza žena na kemoterapiju Nisi sama - ideš s nama!

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U Nizozemskoj postoji više vrsta zdravstvenog osiguranja, a razvijaju se i nove inicijative - personalizirana taksi usluga za koju su osiguravajuće kuće pokazale interes, a u 2020. uvodi se povrat novca za troškove hotelskog smještaja, ako bolesnik daleko putuje na terapiju.

Potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić istaknuo je kako se slično može i mora provesti u Hrvatskoj.

'Nije opravdanje da kažemo - nemamo novaca i nećemo imati toliko kao Nizozemska i Švedska. Problem definitivno postoji i ovo bi trebala biti neka osnovna usluga. Nažalost, svjedoci smo da puno toga što bi trebala raditi država odrađuju nevladine organizacije, a to definitivno treba mijenjati', naglasio je.

Ćelić je ocijenio da je potreban pritisak medija i nevladinih organizacija za promjenama, a novac će se pronaći. Vjeruje da će se relativno brzo osigurati da uslugu prijevoza plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!