HRVATSKI RAŠOMON

Treba li Josipović na Nikolićevu inauguraciju?

17.04.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Dok hrvatski predsjednik Ivo Josipović razmišlja i važe razloge za i protiv odlaska u Beograd na inauguraciju novoga srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, mišljenja u javnosti podijeljena su

Nekadašnji ministar vanjskih poslova SDP-ov Tonino Picula smatra, referirajući se na priopćenje iz Ureda predsjednika da ne daju komentare o odlasku u Beograd na inauguraciju dok Josipović ne dobije službeni poziv, da se ne moraju čekati partneri ako se ima vlastita jasna i definirana politika. 'Ipak bilo bi dobro da hrvatski predsjednik ode, ali njegov odlazak u Beograd istovremeno ne znači i priznanje politike novog srpskog predsjednika Nikolića', mišljenja je Tonino Picula.

Što se tiče činjenice da Tadić nije bio u Hrvatskoj na inauguraciji, Picula smatra da je to bio pogrešan potez koji nije dobro odjeknuo u međunarodnoj javnosti jer je pokazao da ima antipatije prema određenom prostoru. S druge strane, Jakić smatra da današnja situacija s Nikolićem i nedolazak Tadića u Zagreb nisu ista stvar jer srpski predsjednik u Zagreb nije došao zbog spora s Prištinom, a ne Hrvatskom. Kako bilo, kao što je poznato, Josipović mu nedolazak nije zamjerio.Tomislav Nikolić bio je dugogodišnji potpredsjednik Srpske radikalne stranke i bliski suradnik haškog optuženika Vojislava Šešelja kojemu se sudi za zločine protiv čovječnosti. Buru u hrvatskoj javnosti podigao je intervjuom njemačkom Frankfurter Allgemaine Zeitungu, između dva kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, kada je kazao da je 'Vukovar srpski grad u koji se Hrvati nemaju što vraćati' te je s ponosom govorio o svojoj četničkoj prošlosti, koje se ne odriče.

Tadić nije bio u Zagrebu

Što se tiče činjenice da Tadić nije bio u Hrvatskoj na inauguraciji, Picula smatra da je to bio pogrešan potez koji nije dobro odjeknuo u međunarodnoj javnosti jer je pokazao da ima antipatije prema određenom prostoru. S druge strane, Jakić smatra da današnja situacija s Nikolićem i nedolazak Tadića u Zagreb nisu ista stvar jer srpski predsjednik u Zagreb nije došao zbog spora s Prištinom, a ne Hrvatskom. Kako bilo, kao što je poznato, Josipović mu nedolazak nije zamjerio.

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kaže da mu nije jasno zašto se u Hrvatskoj uopće vodi rasprava trebali predsjednik ići u Beograd jer je 'jasno da ne bi trebao ići tamo'.

'Iz dva razloga: ni Tadić nije došao u Hrvatsku na inauguraciju hrvatskog predsjednika i drugi su razlog njegove izjave u kojima je doveo u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske', poručio je Jandroković.

Dodaje da bi prethodno Nikolić jasno trebao povući te sporne izjave i ispričati se, pa tek onda možemo razgovarati. S druge strane, Picula ipak smatra da ne bi trebalo spuštati rampu prije nego je dao ijednu izjavu kao predsjednik. 'Nikolić iz svoje kože pobjeći ne može', kaže on, a odlaskom u Beograd pokazali bismo da Hrvatska provodi dosljednu miroljubivu politiku i da traži suradnike, a ne suparnike.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić ogradio se i nije želio komentirati nastalu situaciju jer smatra da nije primjereno da daje savjete aktualnom šefu Pantovčaka.

Ipak, njegov dugogodišnji savjetnik i suradnik Tomislav Jakić mišljenja je da bi predsjednik trebao otići u Beograd, što bi bilo prikazano kao gesta dobre volje. Jakić kaže da se zna tko je Nikolić i što je govorio, ali buduće poteze prema njemu treba definirati prema njegovom ponašanju na mjestu predsjednika Srbije.

Također Jakić kaže da će vjerojatno biti pozvani i ostali predsjednici iz regije te s njima treba biti u kontaktu. 'Ne bi bilo dobro da budemo jedini koji će doći, ali isto tako ne bi bilo dobro da budemo jedini koji neće doći', kazao je Jakić.