ŠEF HOLDINGA RADNICIMA ČISTOĆE

'Trči vas deset za jednim kamionom'

17.10.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Predstavnici sindikata Zagrebačkog holdinga održali su danas sastanak sa Slobodanom Ljubičićem, predsjednikom Uprave gradske mega tvrtke, ali konkretnih zaključaka nije bilo jer je, prema riječima sindikalista, šef ZGH-a morao otići na sastanak u banku

Nakon što je prošlog mjeseca nekoliko podružnica iz ZGH-a (AGM, Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Stanogradnja, Vodoopskrba i odvodnja i Tržnice Zagreb) vraćeno u status zasebnih trgovačkih društava, kakav su imali 2005. godine, isto se sprema i ovog mjeseca za Autobusni kolodvor, Zagrebački digitalni grad, Zagrebparking, Zagrebačke ceste, Zagrebački velesajam i 'Vladimir Nazor', pa bi kao podružnice u sklopu Holdinga ostali tek ZET, ZGOS Gradska groblja i Sportski objekti

Zbog svega što se događa sindikati strahuju da je ovo prvi korak ka privatizaciji pa su zbog toga zatražili sastanak s Upravom.

'Izdvajanje pojedinih društava s dijelom imovine kako je to sada napravljeno, vrlo je znakovito. To je klasična priča Zakona o trgovačkim društvima u kojima se formiraju zasebni d.o.o-i, a takvih priča je bilo u posljednjih osamnaest godina u Hrvatskoj na tisuće i one su u pravilu završavale tako što su radnici ostajali bez radnih mjesta, smanjivala se razina prava i u konačnici se postavljalo pitanje opstanka takvih društava', kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, i dodao da im je Ljubičić na sastanku rekao da prema njegovim saznanjima privatizacije za sada neće biti i da ako do toga dođe, odluku će donijeti Skupština Grada Zagreba.

U privatizacijskom valu prva bi se na udaru mogla naći Čistoća čijih je predstavnika na sastanku bilo najviše.

'Došli smo na sastanak kako bismo pojasnili da radnik Čistoće ne bi trebao ispaštati jer Čistoća posluje pozitivno, ali Ljubičić nam je spomenuo da za kamionom trči deset radnika, na što smo mu mi rekli da to nije točno, već da su trojica, a on nam je rekao: 'Dajte, dajte znam ja vaš posao.' Ne zna naš posao u Zagrebu nitko osim nas samih. Mi smo tu eksperti i možemo sve dokumentirati. Radnici Čistoće nisu participirali ni u lipi duga Holdinga', kazao je Vladimir Brezarić, predsjednik sindikata Čistoće dodavši kako Čistoća ima 1560 zaposlenih od čega je 16 u administraciji, a svi ostali su terenski radnici.

Kako je današnji sastanak prekinut zbog Ljubičićevih obveza, nastavak je zakazan za petak ujutro.