RIJEČ PROFESORA

'Traženjem ostavke predsjednica pomaže premijeru'

23.02.2015 u 20:31

Bionic
Reading

Potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pozivanje na ostavku premijera Zorana Milanovića, u Dnevniku Nove TV komentirao je prof. Tihomir Cipek.

Profesore, na početku mandata i odmah ostavka, jeste li očekivali ovakav potez sada?
Nisam, tim više što predsjednica Republike Hrvatske nema te ovlasti po Ustavu, tako da mi se čini da je to jedan ishitren potez.

Koliko je odmah nakon 4 dana suradnje pametno tražiti ostavku premijera?
Pa ja mislim da to i nije u interesu Predsjednice, nego svih naših građana, jer jednostavno na taj način ona više govori kao osoba koja u predizbornoj kampanji nastupa s jasne političke pozicije, a ne kao Predsjednica svih građana. S druge strane time zapravo pomaže Zoranu Milanoviću jer homogenizira njegovo biračko tijelo. Ustav, ponavljam, inzistira na suradnji. A te suradnje, nažalost, nemamo.

Čini li vam se ovaj zahtjev kao reakcija na pismo premijera ili samo strategija?

Nadam se da se radi o ishitrenoj reakciji jer Ustav predviđa suradnju između predsjednice Republike i predsjednika Vlade. Vjerujem da će na kraju do te suradnje ipak doći jer se Predsjednica odazvala pozivu na sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kakva će po vama biti reakcija premijera?
Mislim da će premijer to ignorirati. Na početku će probati suzdržati svoj temperament, tim više što mu to zapravo odgovara jer pokazuje da se radi o osobi koja nije sklona suradnji. On će to tako interpretirati i homogenizirat će svoje pristaše oko sebe, tako da će lijevo biračko tijelo se na neki način okupiti oko SDP-a i oko Milanovića. I zapravo nam slijedi jedna žestoka predizborna kampanja. Nažalost, mislim da je ona ovim potezom preuranjeno najavljena.

Premijer i predsjednica ne samo pismima već i putem medija međusobno komuniciraju - što se dalje može očekivati?
Radi se o tome da se na neki način vodi predizborna kampanja u institucijama koje je ne smiju voditi.

Hoćemo li svaki dan imati novo priopćenje ili pismo?
Pa mislim da nećemo, mislim da će se situacija ipak nekako smiriti i da će ljudi shvatiti da ipak i jedan i drugi predstavljaju institucije države, a ne isključivo sami sebe.

Gdje može biti sljedeći sukob između Pantovčaka i Banskih dvora?

Bit politike je kadrovska politika, vjerujem da će se sukobiti oko nekog kadrovskog rješenja vezanog uz vanjske poslove ili nacionalnu sigurnost. Vidjet ćemo vrlo brzo.