javni natječaj

Traže se kuće za pet romskih obitelji koje su ostale bez nekretnina u poplavi

10.11.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Općina Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji raspisala je Javni natječaj za kupnju pet kuća, do 20.000 eura vrijednosti svaka, u koje će useliti pet romskih obitelji koje su u naselju Autoput izgubili nekretnine u ovogodišnjoj poplavi

Novac za kupnju kuća osigurao je Vladin Ured za ljudska prava iz državnog proračuna. Kako se navodi u Javnom pozivu objavljenom na stranicama Općine Drnje, nekretninu mogu ponuditi fizičke i pravne osobe, pri čemu procijenjena vrijednost pojedine nekretnine ne može biti veća od 20.000 eura + PDV. Javni poziv prodavateljima traje do 16. studenoga, a rezultati se trebaju znati iza 23. studenoga.

Načelnik Općine Drnje Petar Dombaj Hini je kratko izjavio kako ponude za prodaju kuća mogu doći iz svih dijelova Hrvatske. Odnosno, nije nužno da se nekretnina nalazi na području Općine Drnje ili u Koprivničko-križevačkoj županiji.

"Kada zaključimo javni poziv, dokumentaciju šaljemo u Zagreb gdje će odlučiti koje će nekretnine kupiti i ponuditi romskim obiteljima", objasnio je Dombaj. Dodao je da će budući vlasnici objekata imati i neke obveze, na primjer, tako stečenu kuću neće smjeti prodavati idućih 10 godina.

  • +15
Poplava u Drnju Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Načelnik Općine rekao je da je ova procedura proizašla iz razgovora i sastanka koji je održan početkom rujna u zgradi Općine, a na kojem su bili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski i predstavnici Roma s Autoputa.

Romskim obiteljima netko je u kolovozu srušio stambene objekte u vrijeme kada su oni privremeno boravili na drugim adresama zbog izlijevanja Drave, koja je došla i do njihovog bespravno sagrađenog naselja.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'