BRUKA NA HRT-U

Tončica Čeljuska: Može li Jović biti profesor na FPZ-u?

04.10.2014 u 12:08

Bionic
Reading

Politički potres koji je izazvao Dejan Jović, sada već bivši glavni analitičar predsjednika Ive Josipovića, ne stišava se. U raspravu se uključila HTV-ova urednica i novinarka Tončica Čeljuska koja je u svojoj emisiji Studio 4 postavila skandalozno pitanje može li Dejan Jović zbog svojih kontroverznih stavova uopće biti profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Čeljuska je u jučerašnjoj emisiji ugostila Vesnu Škare Ožbolt, savjetnicu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i Igora Peternela iz HHO-a koji su se osvrnuli na reperkusije koje je izazvao Jovićev komentar u znanstvenom časopisu 'Politička misao' gdje je, između ostaloga, rekao da hrvatski referendum o nezavisnosti u svibnju 1991. bio 'vrlo neliberalan' te da nije održan u slobodnim okolnostima.

Vesna Škare Ožbolt smatra da je Jović dirnuo u 'supstrat priče na kojoj je osnovana hrvatska država'. Prema njenom mišljenju Jovićev nastup je štetan za predsjednika, a njoj samoj nikad ne bi palo na pamet da u pretkampanji ugrozi svog kandidata kao što je to napravio Dejan Jović ovim člankom Josipoviću.

Peternel se nadovezao kazavši da su Jovićevi stavovi poznati od ranije te da je znao da će time podići prašinu. Voditeljica Čeljuska dodala je da se, doduše, radi o članku u 'niskotiražnom znanstvenom časopisu', ali da se danas 'sve dozna'.

Čeljuska je pred kraj emisije upitala Vesnu Škare Ožbolt 'može li netko tko zastupa takve stavove i relativizira genocid u BiH, biti profesor na Fakultetu političkih znanosti', na što je Škare Ožbolt odgovorila da 'ne bi išla tako daleko, jer ima puno ljudi koji obnašaju visoke dužnosti, a radili su kontra nacionalnih interesa, pa je pitanje deplasirano'.