NOVE OBORINE

Plenković o poplavama: Svake godine u svakom pogledu sve više napredujemo

15.05.2019 u 12:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u društvu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i karlovačkog župana Damira Jelića obišao je poplavljene površine u toj županiji, te je izrazio zadovoljstvo što u pogledu boks barijera i općenito zaštite od poplava 'napredujemo svake godine u svakom pogledu'. Dodao je da na početku njegova mandata obrana od poplava nije bilo toliko učinkovita

Premijer je ustvrdio da su obranjene kuće i da je koncept boks barijera pravo rješenje za Koranu i Mrežnicu.

'Ljudi ovdje koje smo znali ranijih godina zateći s metar i nešto vode u prizemljima su zadovoljni, sustav obrana od poplave ovdje se pokazao vrlo učinkovitim... Posebno mi je drago zbog Karlovca, da smo pod incijativom ministra Ćorića, u suradnji sa županom i gradonačelnikom, donijeli poseban zakon koji se odnosi na obranu od poplava, osobito Kupe. Danas gradonačelnik razgovara s tehničkom delegacijom EU kako bismo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na dugoročniji način pomogli Karlovčankama i Karlovčanima da visoke vode u gradu na četiri rijeke u budućnosti izazivaju što manje šteta i negativnih posljedica', rekao je premijer, prenosi N1.

  • +15
Andrej Plenković u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Osvrnuo se i na nadoknadu štete građanima čija je imovina oštećena u poplavi.

'Vi znate kako to ide, imamo sistem vlastitih osiguranja, to je prvi put, tko nema, ako župan proglasi izvanrednu sitauaciju onda se procjenjujuju štete, izlazi komisija i ono što se može se isplati', poručio je.

Na pitanje jesu li boks barijere pravo rješenje, pošto je građanima voda opet ušla u kuće, Plenković je poručio: 'Ja sam tu znao doći na početku mandata pa nije bilo ni boks barijera, ono što zna župan i svi koji se bave ovom temom u Karlovcu, danas je puno bolje nego prije par godina, napredujemo svake godine u svakom pogledu pa i po pitanju obrane od poplava', rekao je premijer.

  • +15
Visoki vodostaj Mrežnice Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Prethodno, Ćorić je u Zagrebu, uoči sastanka užeg kabineta Vlade, poručio da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća.

Trenutni vodostaji

Ipak, neki su vodostaji oborili rekorde. U 15 sati Una kod Hrvatske Kostajnice stagnirala je na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu nastavila rasti i dosegnula 812 centimetara, što je 21 cm više nego u 6 sati. Istodobno, Korana u Karlovcu spustila se na 778, a Kupa na 749 centimetara.

"Iako imamo kišu koja nije olakotna okolnost i danas će padati tijekom cijelog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene tijekom proteklih dana na području Karlovca", kazao je ministar dodavši da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Na novinarsko pitanje o bojazni koja se pojavila da boks barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci.

"Djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasnih postrojbi su na terenu, koliko znam, pridružili su se i pripadnici Hrvatske vojske i čini se sve da se šteta na najveći mogući način smanji", dodao je.

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutrašnjeg dana i da će vodni val krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više rijeka".

Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Upitan postoji li napredak u sustavu zaštite i obrane od poplava na tim područjima, Ćorić je rekao da on definitivno postoji, ali se radi o kratkoročnim rješenjima koja bi trebala "držati vodu" do izgradnje dugoročnog sustava obrane od poplava. Za njega se trenutno priprema dokumentacija, a siguran je da će ga uspjeti dovršiti do kraja 2023. godine.

  • +13
Hrvatska Kostajnica: Vodostaj rijeke Une i dalje raste, mještani i vatrogasci nastavljaju borbu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Protekla noć prošla je bez većih intervencija uz stalna dežurstva i ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća. Sustav obrane, tzv. boks barijere i zečji nasipi izdržali su nalet vode.

Inače, najugroženiji su stambeni objekti u Ulici Nine Marakovića koja se nalazi uz samu rijeku Unu. Kako kažu u gradskom Stožeru Civilne zaštite, osim nabujale rijeke stanovnicima te ulice prijete i oborinske vode koje izbijaju iz šahtova, pa je veći dio ulice pod vodom.

Sve službe zaštite i spašavanja - Civilna zaštita, vatrogasci, Hrvatske vode, HGSS, Crveni križ i druge u stalnoj su pripravnosti i pomažu stanovnicima da obrane svoje domove. Dosad još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni s opskrbom.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save koje su u porastu.

Tako Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava. U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne ceste.