cijene lete u nebo

[VIDEO/FOTO] Tomašević: Nakon razgovora s Vladom znat ću hoće li biti poskupljenja

16.08.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog info centra Grada Zagreba – energetski atlas i prikaz aktivnosti energetske obnove zgrada u vlasništvu Grada

'Više nego ikad su potrebna ulaganja u obnovljive izvore energije. Grad Zagreb želi olakšati i građanima da to naprave. Grad mora biti lider. Radi se o interaktivnom alatu koji vizualno povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata. Govorimo o četiri resursa - električna i toplinska energija, plin i voda', rekao je Tomašević. Kazao je da je riječ o velikom koraku koje više nije pitanje samo zelene tranzicije već i financijsko s obzirom na sve što se događa.

'Drugim alatom Grad Zagreb želi pratiti vrtiće, škole i druge ustanove kako bi vidjeli napredak u energetskoj obnovi. Nije samo bitno za smanjenje troškova, već i za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Grad Zagreb ima čak 340 ustanova kojima je osnivač. Zagreb želi biti lider u energetskoj obnovi, i na razini Hrvatske', rekao je gradonačelnik.

Zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šegon kazao je da će aplikacije nedvojbeno pomoći građanima.

  • +4
Konferencija za novinare Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

'Alat je vrlo moćan za prostorno planiranje i za praćenje energetske tranzicije. Moguć je pregled izgradnje plinske infrastrukture, toplinske infrastrukture i gdje se one tuku i preklapaju što nije dobro. Za svaku zgradu moguće je dobiti uvid u potrošnju prirodnog plina, električne i toplinske energije od 2015. do 2020. što je 'vrhunski alat za provedbu energetskog planiranja', kazao je Šegon. Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je da će danas biti objavljen poziv za financiranje kulturnih sadržaja u četvrtima. U proračunu je za ovo predviđeno pola milijuna kuna, a za pojedini program može se dobiti 80 tisuća kuna.

O otpadu i mogućim poskupljenjima komunalija

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tomašević je kazao da će vrećice za otpad koje će se koristiti u novom sustavu naplate i odvoza otpada zaživjeti 1. listopada, a da će se vrećice u trgovačkim lancima naći dva tjedna prije.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

'Što se tiče bokseva, prva varijanta je da budu u zgradama, smetlarnicima, a druga varijanta da budu na zemljištu zgrade u kojoj se stanari nalaze. Jedino ako to ne mogu, ide se u bokseve koji se ugovaraju direktno s proizvođačima. Boksevi se plaćaju iz pričuve', kazao je Tomašević. Upitan o natječaju za čišćenje i pranje autobusa i tramvaja za 11,5 milijuna kuna Tomašević je kazao da to nije novost i da u ovom trenutku ne postoji dovoljan kapacitet ljudi koji bi to radili. 'To nije novo outsourcanje poslova', kazao je Tomašević.

Ukidanje prijevoza učenika OŠ Savski Gaj

S obzirom na to da je ukinut organizirani prijevoz učenika do OŠ Savski Gaj novinare je zanimalo zbog čega je do toga došlo. Dolenec je kazala kako je bio organiziran u kontekstu radova na rotoru Remetinec koji je izgrađen.

'Sama udaljenost od škola mora biti veća od pet kilometra, a kako se otvara škola u Blatu za djecu od prvog do četvrtog razreda onda nema potrebe za organiziranim prijevozom', kazala je Dolenec dodavši da prijevoz neće biti ukinut ako će sigurnost djece biti ugrožena. Komentirajući poskupljenja energenata, Tomašević je rekao da, primjerice, Vodoopskrba i odvodnja sada godišnje plaća 50 milijuna kuna struje za crpljenje vode, a da bi prema najavljenim cijenama ubuduće to trebalo biti više za još 150 milijuna kuna. Naveo je kako očekuje sastanke s Vladom i lokalnim samoupravama.

'Poskupljenja će biti ogroman udar'

'Najavljena poskupljenja će biti ogroman udar za sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj ', rekao je Tomašević i dodao da će biti pametniji nakon razgovora s Vladom. Na pitanje o potencijalnom smanjenju broja tramvajskih linija, Tomašević je rekao kako do toga neće doći.

'Ne možemo dozvoliti da ZET ode u bankrot. To nije samo situacija za Zagreb nego za sve jedinice lokalne samouprave. Gledamo kako biti socijalno osjetljivi i kako da se teret krize ne prebaci na leđa najsiromašnijih', rekao je. Istaknuo je da Grad subvencionira ZET sa 3/4 sredstava, a 1/4 ostvaruje kroz prihode. Naveo je kako trenutno razgovaraju s Elektrom da se javna rasvjeta pali pola sata kasnije, ako to ne bi imalo utjecaja na promet, i da bi se na taj način moglo uštedjeti pet milijuna kuna godišnje.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

'Idemo na LED javnu rasvjetu, sada je to je negdje na 18 posto, volio bih da za nekoliko godina dođemo na 50 posto a za četiri godine na sto posto', kazao je Tomašević. Dodao je da se sve uštede energije razmatraju, ali da primjerice ne mogu spustiti temperaturu bazena ispod propisane razine, no da se može uštedjeti na rasvjeti spomenika.