adaptacija gradova

Tomašević: S Mainzom želimo surađivati na zelenoj tranziciji

27.07.2022 u 13:24

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević razgovarao je s izaslanstvom grada Mainza na čelu s gradonačelnikom Michaelom Eblingom, a među glavnim temama razgovora bile su adaptacija gradova na ekstremne klimatske uvjete i razvoj novih obnovljivih izvora energije

U izaslanstvu grada Mainza bili su i poduzetnici i gospodarstvenici, a posjetili su Zagreb u povodu 55.obljetnice potpisivanje Sporazuma o suradnji između dva grada.

Gradonačelnik Tomašević poručio je nakon sastanka da zelena tranzicija predstavlja jedan od najvećih izazova svim europskim gradovima, u kontekstu klimatskih promjena i ekstremnih temperatura kojima smo ovo ljeto izloženi. Osim o zelenoj i energetskoj tranziciji, bilo je riječ i o tzv. 'modelima građanske energije'.

''Radi se o poticanju obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana. Takvi modeli postoje u Mainzu, gdje postoje zaklade i fondovi za facilitaciju energetske tranzicije od strane građane. To nam je politički važno i željeli bi to vidjeti i u Zagrebu'', kazao je Tomašević.

S njemačkim kolegom Tomašević je razgovarao o gospodarskoj i kulturnoj suradnji, razvoju IT sektora, modernizaciji sustava javnog prijevoza i obnovi grada od posljedica potresa.

Grad Mainz spreman je pomoći Zagrebu u postpotresnoj obnovi, rekao je gradonačelnik Ebling.

''Tužni smo kada prođemo gradom i vidimo brojne oštećene zgrade, stoga smo iskazali spremnost da podržimo grad Zagreb skromnim doprinosom za obnovu. To je živa solidarnost, prijatelji se poznaje u nevolji'', izjavio je.

Ebling je dodao da i Mainz osjeća posljedice klimatskih promjena i toplinskih valova, što pokazuje rijeka koje teče kroz grad i koja je gotovo presušila.

Delegacija iz Mainza boravi u Zagrebu do četvrtka, a prije odlaska posjetit će centar Zicer na Velesajmu.

''Na sastanku smo razmotrili mogućnosti ulaganja u startup firme, koje rade dobar posao i koje mladima pružaju prvi korak u poduzetnički život'', istaknuo je gradonačelnik Mainza.

Ulaganja u startup firme tek je jedan primjer intenziviranja suradnje između dva grada, poručio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

''Ne radi se ovdje samo o razmjeni iskustava, kako se to obično kaže diplomatskim rječnikom. Puno je tu političke volje, želimo je pretočiti u konkretne projekte, kako bismo unaprijedili našu suradnju'', rekao je Klisović.