'tražila je sastanak, ali...'

Tomašević: Ostavka Buljan Flander nije me iznenadila. I formalno ću zatražiti nadzor Ministarstva zdravstva

24.09.2021 u 13:11

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak da nije iznenađen ostavkom ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordane Buljan Flander nakon skandala sa sudskom zabranom pisanja o njoj i Poliklinici, zbog čega će tražiti nadzor Ministarstva zdravstva.

"Nije me ta odluka iznenadila, mislim da je sada najvažnije da se sve raščisti. U tom smislu formalno ću tražiti nadzor Ministarstva zdravstva jer mislim da je doista bitno da Poliklinika dalje normalno funkcionira", rekao je Tomašević novinarima nakon obilježavanja 75. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske.

Kaže kako će njezinu ostavku prihvatiti novo Upravno vijeće, koje će biti imenovano u najkraćem roku, ono će u sastavu s tri nova člana donijeti odluku o vršitelju dužnosti ravnatelja Poliklinike. U najkraćem roku također će se raspisati javni natječaj za novu ravnateljicu ili ravnatelja.

Buljan Flander, koja je putem medija jučer dala ostavku, gradonačelniku je pritom poručila kako je tri mjeseca neuspješno pokušavala doći do njega, tražeći podršku za rad ustanove kojoj je bila na čelu.

Tomašević je potvrdio da je u nekom razdoblju dobio informaciju da Buljan Flander traži sastanak, ali podsjeća da u Gradu Zagrebu ima preko 300 ustanova.

"Mogla je doći do pročelnika koji su bitni za taj resor, a Upravna vijeća ustanova isto tako trebaju biti od pomoći ravnateljima kada imaju neke probleme. Činjenica je da je nisam uspio primiti, ali jednostavno takav je raspored", objasnio je.

Zagreb: Tomašević je u četvrtak najavio smjenu Upravnog vijeća poliklinke Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Vezano za rad Poliklinike istaknuo je kako treba razlučiti što su nadležnosti Grada i je li bilo nepravilnosti u poslovanju.

"Zato smo pokrenuli internu kontrolu preko Gradskog kontrolnog ureda. Ako je bilo ikakvih nepravilnosti vezanih za klinički dio, budući da se radi o zdravstvenoj ustanovi, to je u nadležnosti Ministarstva zdravstva", rekao je Tomašević dodavši da će kontrola poslovanja trajati barem nekoliko tjedana.

Istaknuo je kako je riječ o osjetljivoj temi jer metoda "otuđenja djeteta" izaziva prijepore unutar stručne zajednice pa smatra kako je bitno da stručnjaci vode raspravu o tome.

"Predložili smo, vidjet ćemo kakav će biti odaziv i drugih ministara, da se možda napravi međunarodna evaluacija te metode kako bi zaključili sve prijepore", naveo je dodavši kako mu je kao predstavniku osnivača Poliklinike bitno da ona može normalno funkcionirati.

Upitan je li mu poznato da je jedna saborska zastupnica već prije tražila raspravu o Poliklinici, ali je Rada Borić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka bila protiv te rasprave, Tomašević je odgovorio kako mu je to poznato, ali ne zna više koje su to bile okolnosti.

"Bitno je da se u cijeloj raspravi ne ide u pojedinačne slučajeve. Situacija je vrlo osjetljiva, govorimo o djeci koja su žrtve obiteljskog nasilja pa mislim da je bitno ostaviti stručnu raspravu stručnjacima, ne možemo voditi javnu raspravu o konkretnom slučaju", poručio je.