aktualni sat

Tomašević opleo po Rusak: Ako ne radite u Holdingu, otkud vam odjeća Zrinjevca i Čistoće

05.10.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Grafiti, odvoz otpada i odluka prema kojoj će Grad umjesto građana platiti postavljanje boksova za kontejnere bila su neka od pitanja na aktualnom satu Skupštine Grada Zagreba

Alen Lochert (HSLS) upitao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića hoće li se Grad, jer je omogućio građanima da prijave svoje objekte za uklanjanje grafita, i sam prijaviti za njih s obzirom na to da su oni nedavno napravljeni u Martićevoj i Masarykovoj ulici izazvali negativne reakcije povjesničara umjetnosti i arhitekata.

Tomašević je najavio odgovoriti pisanim putem, ali nakon što provjeri s Holdingom, u kojem, kako je rekao, Lochert radi 10 godina, da vidi mogu li kako pomoći.

Mislav Herman (HDZ) ustvrdio je da je prošlo godinu dana od uvođenja plavih vrećica i one su, prema njegovu mišljenju, doživjele fijasko.

'U utorak ste najavili sedam mjera da se spasi što se spasiti da. I ne bi bio problem da jedna od mjera nije prijepis amandmana HDZ-a, koji ste odbili, a tiče se postavljanja podzemnih spremnika izvan središta grada. Što se promijenilo i otkud sada novac', upitao je Herman.

Tomašević je naveo da je model s plavim vrećicama uspješan i da građani odvajaju svih frakcija otpada više te da nijedan grad u Hrvatskoj to nije u tako kratkom roku uspio postići.

'Oko 50 posto spremnika s javnih površina maknuto je iz cijelog grada. Boksovi će se financirati iz proračuna u 2024. godini. U 2023. nismo imali novca jer ste nam ostavili dug od 1,4 milijarde kuna. Novca sada ima jer nema ni afere Suhi led, što je pola troška za boksove koje ćemo sada graditi', kazao je Tomašević.

Herman je dodao da novca ima zato što se povećava prihod od poreza na dohodak, što je rezultat rada HDZ-ove vlade. 'Ako novca ima, onda očekujem da ne uvedete maksimalnu stopu poreza na dohodak', rekao je.

Tomašević je objasnio da su im prihodi povećani za 10 posto, ali zbog inflacije, koja je druga najveća u EU, i troškovi su im povećani za 10 posto.

Gordana Rusak (BM365) u uvodu je rekla da ona ne radi, poput Locherta, u Holdingu, pa joj se to ne može spočitnuti.

'Zašto lažete i obmanjujete i nanosite štetu Gradu Zagrebu', upitala je Rusak i potom pustila Tomaševićevu izjavu otprije godinu dana o čipiranju kanti.

'Od čipiranja ništa, a prošla godina dana. Vaša zakonska obveza je da kažete kad je koja kanta ispražnjena', ustvrdila je Rusak.

  • +6
Skupština Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tomašević ju je upitao, ako ne radi u Holdingu, otkud joj radna odjeća radnika Čistoće i Zrinjevca u kojoj se pojavljivala na sjednicama.

'Otkud vam oprema? Čipiranje je završilo, ali prešućujete softver. Javna nabava je nekoliko puta poništena. Bit će do kraja godine za poslovne korisnike. Kamioni će biti praćeni GPS-om kako bi se moglo pratiti jesu li bili u nekoj ulici ili nisu', kazao je Tomašević.

Nenad Predovan (BM365) ponovno je postavio pitanje vezano za kredit od 240 milijuna eura, koji je Zagrebački holding dignuo prije godinu dana. Kredit je, podsjetio je, dignut s kliznom kamatom vezanom za EURIBOR, a stopa te kamate je s 0,98 porasla na 4,1 posto.

'Do sada su uplaćene dvije rate kredita. Koliko je ZGH platio više od onog deklariranog', upitao je Predovan, podsjetivši da pisani odgovor na traženo pitanje nikad nije dobio.

Ivan Novaković, predsjednik Uprave ZGH, kazao je da su, s obzirom na stanje na tržištu kapitala, ali i tvrtke u tom stanju, dobili uvjete kakve su mogli dobiti.

'Dobili smo ga uz varijabilnu kamatu vezanu uz EURIBOR. Potpisali smo interest rate swap, kojim smo fiksirali kamatu za određeni period i kada kamata EURIBOR-a krene padati, tada će padati i nama, a do tada smo zaštićeni tim instrumentom', kazao je Novaković.

Nezadovoljan odgovorom, Predovan je ustvrdio da je prema njihovu izračunu riječ o 50 milijuna eura.

'To je pet vrtića u Svetoj Klari', kazao je Predovan.

Trpimir Goluža (MOST) naveo je da je Tomašević u emisiji 'Nedjeljom u 2' na HRT-u izjavio da ne zna da je s Pripuzovom tvrtkom sklopljen ugovor za milijun eura veći nego što je bio u Bandićevo vrijeme.

'Tada ste rekli da nije važno koliko je potpisano nego koliko je konzumirano', naveo je Goluža, dodavši da je gradonačelnik rekao da je važno je li u njegovo u odnosu na vrijeme Bandića CIOS od Grada zaradio više ili manje.

'Kolika je ukupna vrijednost sporazuma za vašeg mandata s CIOS grupacijom i kolike je prihode ostvarila CIOS grupacija te da nam dajte podatke koliko je zaradila u Bandićevo vrijeme', upitao je Goluža.

Tomašević je rekao da podatke ne zna napamet, ali da su za 2022. godinu prihodi CIOS grupe od Grada bili manji.

'Manji su bili jer glomazni otpad nije išao preko CIOS grupe. Također, dobar dio biootpada nije išao preko privatnika', rekao je Tomašević.

Goluža je ustvrdio da je u Bandićevo vrijeme u sedam godina suradnje bilo sporazuma s CIOS-om vrijednih 32 milijuna eura, a u 20 mjeseci Tomaševićeve vlasti oni iznose 36,9 milijuna eura.

'Ukupni prihodi CIOS-a u Bandićevo vrijeme bili su 13,5 milijuna kuna, a u vaše vrijeme 11 milijuna kuna', ustvrdio je Goluža, dodavši da je prosječni mjesečni prihod koji je CIOS ostvario u poslovima s Gradom u Bandićevo vrijeme bio 160 tisuća eura, a u Tomaševićevo 550 tisuća eura.

Tomašević je na izgovoreno naveo da je riječ o netočnim informacijama.

'Te brojke su nemoguće', kazao je gradonačelnik.