VODITELJ ČISTOĆE

Vić o stanju s otpadom u Zagrebu i plavim vrećicama: 'Ne možemo govoriti o fijasku'

02.10.2023 u 21:37

Bionic
Reading

Godina je dana od primjene novog modela prikupljanja otpada u Zagrebu, oko kojeg su se od početka lomila koplja. Od početka primjene novog modela, prvog listopada prošle godine do 26. rujna ove, prodano je malo manje od 24 milijuna ZG vrećica. Usporedimo li prvih osam mjeseci ove godine i prošle, masa miješanog komunalnog otpada manja je za 23 posto, biootpada veća za 111 posto, plastike za 63, a papira za 10 posto. Pola kanti za smeće maknuto je s javnih površina. Onima koji se nisu držali novih pravila, do sada je fakturirano oko tri i pol tisuće kazni u ukupnom iznosu od gotovo 295 tisuća eura

Voditelj podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga Davor Vić rekao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako se ne može govoriti o fijasku.

'Dakle, ovo je jedan višegodišnji projekt. On je nastao temeljem situacije, koju smo već prije imali. Situacija s otpadom u Zagrebu je višegodišnji problem. Međutim, evo, upravo implementacijom nove odluke, usklađivanjem sa zakonom i poštivanjem zakonskih načela o tome da je zaštita okoliša zapravo primarna funkcija zaštite okoliša je sakupljanje otpada na način da bude održivo. Znači, da ga sakupljamo u odvojenom obliku, a da miješanog komunalnog otpada bude što manje', rekao je Vić.

'Situacija na terenu još uvijek nezadovoljavajuća'

Dodao je da se vidi da su postignuti određeni koraci. Naravno, da je situacija na terenu još uvijek nezadovoljavajuća. 'Međutim, radimo i na tome', istaknuo je. Vić je naglasio da se 24 posto manje miješanog komunalnog otpada odvozilo na Jakuševec.

'Konkretno, u brojevima je to 128 tisuća tona', rekao je te dodao da konstatacije kako taj otpad i dalje završava na Jakuševcu nisu istinite. 'Kada govorimo o bio otpadu, bio otpad se sada kompostira. Dakle, ne vozi više privatnik, istaknuo je voditelj podružnice Čistoća. Glomazni otpad je narastao za 50 posto, a odvozi se besplatno dva puta godišnje', naveo je.

Kritika i na plave vrećice

Vić je istaknuo kako su spremnici za otpad na kritičnim lokacijama i dalje na javnim površinama bez nadzora. 'Dakle moramo postići da smo 1. listopada također propisali svim korisnicima da moraju svoje spremnike vratiti ili u ulaze, smetlarnike, ili oko njih zagraditi standardizirane boksove. To je upravo onaj jedan dio koji, da tako kažemo, ide sporije nešto što smo svi ih htjeli. Ja bih rekao i sami korisnici. I najveći dio zapravo kritika dolazi upravo zbog toga, jer je dosta velik broj spremnika i dalje bez nadzora. I tu onda i ljudi koji nemaju savjesno ponašanje, nažalost, ostavljaju razne vrste otpada', rekao je.

Dosta je kritika i na plave vrećice. Samo 27 posto od očekivane prodaje. Vić je poručio kako ništa nije loše planirano, nego jednostavno je procjena bila konzervativna. 'Mi smo planirali postojeće zadužene volumene spremnika za miješani komunalni otpad i planirali smo da možda u početku građani neće toliko odvajati otpad. Međutim, oni su već u devetom mjesecu kad smo najavljivali novi model, nakupovali dovoljno vrećica i kao što ste napomenuli, 24 milijuna vrećica je prodano. To kada podijelite s brojem korisnika, otprilike ispada da je svaki korisnik kupio otprilike 63 vrećice, što znači kada dijelite na godišnjoj razini mjesečno otprilike pet vrećica', dodao je Vić.

Zg vrećice Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Natječaj za primanje novih komunalnih radnika

Sam sustav naplate je, kaže Vić, zamišljen tako da potiče korisnika da kupuje što manje plastičnih flašica i da odvaja otpad.

'Tako da nećemo zbog tog financijskih imati nikakve reperkusije. Problem je i s radnom snagom i s kamionima. Kao što znamo, Zagrebački holding je ostvario značajan napredak po pitanju financijske stabilizacije. Mi sad imamo napokon situaciju da možemo investirati u novu opremu, nove ljude. Također i postojećim komunalnim radnicima, kao što znamo, smo povećali materijalna prava.

U tom smjeru se ide i dalje. Mi smo trenutno otvorili natječaj za primanje novih komunalnih radnika. Ne samo na odvozu, nego i na čišćenju i pranju grada. Tako da pozivamo sve zainteresirane da nam se jave', rekao je Vić u HTV-ovom središnjem Dnevniku.

Kamioni su ugovoreni, jedan dio dolazi već do kraja godine, ostatak iduće godine i polako će se time stabilizirati usluga, koju građani Zagreba zaslužuju, tvrdi Vić.

Kompostana i sortirnica u Resniku

Kompostana i sortirnica, te Centar za gospodarenje otpadom trebali bi biti u naselju Resnik, na jednoj lokaciji. 'Znamo da je i mnogo otpora u tom naselju. Ovako što se tiče same projekta i dokumentacije, ona je na ponovnoj izradi', dodao je.

Prethodno rješenje koje je podrazumijevalo da kompostana bude čak u Novskoj, te da bude odvojena sortirnica od temeljnog temelja.

'Od toga se nažalost odustalo zato što smo zapravo propustili, odnosno prethodna administracija je propustila priliku da to prijavi. Dakle, europska sredstva za takvu vrstu projekta se više ne daju. Vlada se također iz toga povukla. Dakle, da grad Zagreb ide sam u financiranje tog pothvata, međutim, evo sad s ovim podacima koje smo i danas vidjeli u tome da su zapravo građani zainteresirani za odvajanje otpada, sigurno će biti lakše naći nekako optimalno projektne rješenje; napokon zatvoriti Jakuševac. Da, do 2026.', poručio je Vić.