KLJUČNE TEME

Tomašević komentirao stanje s odvozom otpada i poskupljenje vode, ali i kritike oporbe: 'Ovo je najbolji proračun za Zagreb ikad'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 08.12.2022 21:26
  • Objavljeno 08.12.2022 u 21:22
Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u Dnevniku HTV-a gdje je rekao kako je proračun za 2023. 'najbolji ikada za grad i pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio'. Naglasio je da treba podići materijalna prava radnika Čistoće te da pregovori idu u dobrom smjeru. Između ostalog, kazao je da se u vodoopskrbnu mrežu grada Zagreba nije ulagalo 60 godina, a da je u gradu mreža od 3500 km cijevi

Tomislav Tomašević je na kritike oporbe 'da proračun nije kapitalan, nije razvojan i da je fiktivan, nerealan', rekao da je ovo najbolji proračun i u ovim okolnostima i za grad Zagreb. Ističe da ima tri puta više kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti nego ikad – to je tri puta više vrtića, škola, zdravstvenih i kulturnih ustanova.

'Prije je to bilo oko 250 milijuna kuna, sada će to biti 750 milijuna kuna. Proračun se u užem smislu ne povećava u odnosu na ovu godinu, ali mijenja se struktura proračuna jer će čak 1,2 milijardi kuna biti povučeno iz EU fondova, što je 500 milijuna kuna više nego prošle godine i više nego ikad. Proračun je realan, a nije veći u odnosu na ovu godinu, što ne možete reći skoro ni za jedan grad koji sada usvaja proračun u RH', rekao je Tomašević za HRT.

Ocjenjujući financije Grada Zagreba, rekao je da su bile katastrofalne kada su preuzeli vlast u gradu, a da je ovaj proračun bio stabilizacijski, puno je išlo na otplaćivanje starih dugova, dok je sljedeći najtransparentniji ikad i razvojni, pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio, tvrdi gradonačenik. 'Novih zaduženja bit će upola manje nego u bilo kojoj tekućoj godini, dodao je.

Iznenađen je prosvjedom djelatnika Čistoće, smatra ga nepotrebnim.

'Prije tri tjedna došla inicijativa sindikata, uprava je imala pet sastanaka u vezi povećanja materijalnih prava radnika, pregovori su išli dobro, i ne znam zašto je bio potreban prosvjed radnika dan prije sjednice Skupštine. Uprava pregovara uz našu suglasnost, smatramo da treba podići materijalna prava. Većina sindikata nije sudjelovala u prosvjedu jer smatraju da pregovori idu u dobrom smjeru', rekao je Tomašević za HRT.

  • +42
  • +39

Prosvjed radnika Čistoće

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Stanje s odvozom otpada

Nedavno je suvlasnicima zgrada poslano upozorenje da će biti kazni ako se ne ispoštuje postavljanje boksova, a Gradskoj upravi propao je natječaj za podzemne spremnike. Tomašević je za HRT rekao da to ne smatra neuspjehom, jer je ključno da sve bude po zakonu.

'Ponuda nije odgovarala specifikacijama natječaja, i tu nema nikakve druge opcije nego da se natječaj poništi. Stanje s odvozom otpada bit će sve bolje, krenuo je odvoz plastike i papira jednom tjedno za višestambene zgrade', naglasio je. Objasnio je da se prihod od prodaje ZG vrećica troši na nabavu novih kamiona, plaće radnika i sve druge komunalne investicije vezano uz sustav gospodarenja otpadom.

Podsjetio je da je Čistoća svake godine bila u minusu od 200 milijuna kuna, a da je sada minus umanjen jer se više ne radi s privatnim oporabiteljima, gdje je ušteđeno 60 milijuna kuna. 'Minusi će svakako biti sanirani', poručuje.

  • +2

Tomislav Tomašević

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Poskupljenje vode za 15 posto od ožujka

Na pitanje zašto građani trebaju snositi trošak obnove dotrajale vodoopskrbne mreže i ne izdvajaju li dovoljno putem prireza, odgovorio je da komunalno poduzeće što se tiče vodoopskrbe mora biti po zakonu i EU direktivama financijski samoodrživo.

'Mi ne možemo subvencionirati iz proračuna Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kao gradskog poduzeća. Dio ide na operativni minus, dio na nove investicije. Građani plaćaju ili kroz cijenu usluga ili kroz prireze i poreze. Zadnjih 60 godina se nije ulagalo u cijevi i to je ekološki i sigurnosni problem. Investirat ćemo 2 milijarde kuna u vodovodne cijevi, kojih je u Zagrebu 3500 km, a 70 posto tih investicija bit će ih EU fondova, 30 posto iz poreza ili prireza građana', rekao je u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!