sjednica skupštine

Iznerviran stalnim upadanjem u riječ, Tomašević povukao potez koji je Bandić često primjenjivao

10.11.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, iznerviran konstantnim upadanjem u riječ zastupnika oporbe dok je davao odgovore na Aktualnom satu sjednice Gradske skupštine, odlučio je na polovici aktualca povući potez koji do sada nije primjenjivao – davanje pisanog odgovora

Povišene tenzije, stalno upadanje u riječ, nekoliko opomena i u konačnici Tomaševićev potez, koji je njegov prethodnik Milan Bandić često koristio u zadnjoj godini mandata, kada mu se nije odgovaralo na pitanja, obilježili su aktualni sat.

Prije nego što je odlučio dati 'pisane odgovore' Tomašević je odgovarao na pitanja vezana za kreditno zaduženje Holdinga, razgovore oko rušenja i gradnje stadiona u Maksimiru i otpad na Jakuševcu.

Nenad Predovan (BM 365) treći put na posljednje tri sjednice ponovio je pitanje o kreditnom zaduženju Holdinga koji je vezan uz EURIBOR. Predovan je ustvrdio da je zbog činjenice da je kredit od 240 milijuna eura vezan uz EURIBOR u zadnja dva mjeseca iscijedio iz Grada dodatnih 159 milijuna kuna. 'Svaki dan tlači nas s dva milijuna kuna. Štetan je za nas', ustvrdio je Predovan.

Tomašević mu je na to rekao da ga predsjednik stranke (Slavko Kojić, op.a.) nije dobro brifirao.

'Nije vas dobro brifirao predsjednik stranke, ali mi je nevjerojatno kako vi besramno nas prozivate zbog duga koji ste vi napravili. Ovo što govorite nema veze s vezom, jeste li pomiješali neke lončiće, komentirate stvari koje ne razumijete. Druga stvar - mi ćemo vraćati novac koji ste vi potrošili i tražili smo 11 godina jer ste vi sumanuto trošili novac i vi nam sad držite lekcije i solite pamet zašto nismo išli po fiksnoj kamati na 11 godina i imate obraza za to. To normalno zadužuje firmu koja ima četiri milijarde prihoda za pet milijardi, od čega milijardu kuna kratkoročno', rekao je Tomašević.

Predovana je zanimalo kako će stvari izgledati 1. ožujka, kada dođe prva rata na naplatu, a Tomašević je rekao da sredstva služe za refinanciranje duga koji im je ostavljen u naslijeđe i Holding pred bankrotom.

Kredit je zanimao i Ivicu Lovrića (nezavisni) koji se nakon odlaska iz Gradske uprave danas vratio u skupštinske klupe.

Ivica Lovrić (nezavisni) pitao je Tomaševića koliko iznose krediti bivše vlasti koji se refinanciraju novim kreditom Holdinga i po kojoj su kamati oni dignuti, a koliko iznose krediti nove vlasti i kolika je kamata na njih. Potom je i sam odgovorio kazavši da je žalosno da gradonačelnik nije pročitao ugovor na 70 stranica koji je potpisao s bankama.

'Kamata na kredite koje refinancirate je 1,7 posto, a vi ste ih dignuli po 5,5 posto', ustvrdio je Lovrić.

  • +9
Sjednica Skupštine Grada Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Tomašević je na to kazao kako manipulira podacima i bezočno laže da se nova uprava Holdinga zadužila više od stare. 'Novi krediti služe za otpremnine, restrukturiranje i spašavanje Holdinga', kazao je Tomašević.

Marka Sladoljeva (MOST) zanimalo je što je sa stadionom, smatrajući da su pregovori oko njega obavijeni velom tajne.

'I Vlada je najavila da je zainteresirana sufinancirati stadion, pa je onda to izjavila i UEFA, tako da se mijenjaju akteri oko toga. Naš je posao riješiti imovinsko-pravne odnose koji nisu riješeni 20 godina. Ulupalo se 800 milijuna kuna u ruglo na Maksimiru, a ništa nije poduzeto. S Upravom Dinama razgovaramo o svim temama, ja sam razgovarao i s UEFA-om oko zamjenskog stadiona, za koji mislim da je najbolje rješenje Kranjčevićeva, koja je devastirana, a koja bi se uz mala ulaganja mogla dovesti u stanje da bude u 4. kategoriji UEFA-e', odgovorio je Tomašević.

Slaven Dobrović (MOST) govorio je o smradu s Jakuševca. Smatra da uzrok smrada nisu svinje, nego pojačani odvoz biootpada, odnosno nepripremljenost grada da prihvati tolike količine.

'Sve ono što je kontaminirano završi u miješanom otpadu. Jeste li svjesni da ste upornim uvođenjem nove odluke o otpadu izložili Grad riziku i kojim ste opasnosti izložili velik broj ljudi', pitao je Dobrović.

Tomašević je kazao da misli da je 27 posto smanjenja miješanog komunalnog otpada u listopadu u odnosu na isti mjesec prošle godine dobar rezultat.

'Grad Zagreb među većim gradovima zaostaje od ostalih u RH, zbog čega i plaćamo penale od 10 milijuna kuna godišnje. Da smo čekali s postojećim sustavom, gubili bismo novac koji može ići u infrastrukturu. Činjenica je da su povećane pritužbe zbog smrada, nisam rekao da je to zbog svinja, rekao sam da mi je to bitno i to sam naglasio tako da sam bio bez kompromisa oko smrada farmi na Jakuševcu i na to sam se referirao kada sam rekao to o svinjama', kazao je gradonačelnik.

Dobrović je konstatirao da je Tomašević svjesno izložio građane smanjenoj kvaliteti života zbog 10 milijuna kuna. Dodao je i kako sumnja u projekt Novska, koji je pet do sedam puta skuplji, i da pođe vidjeti kako je Koprivnica riješila taj problem.

Nakon ovoga Tomašević je na pitanja koja su uslijedila zbog čestih upadica najavio davanje pisanih odgovora.