NARUŠAVANJE TRŽIŠTA

Todorićevom Frikomu potvrđena kazna u Srbiji

07.03.2014 u 12:56

Bionic
Reading

Vrhovni sud u Srbiji potvrdio je presudu kojom je Frikom, tvrtka iz sastava hrvatskog koncerna Agrokor, kažnjena s 2,6 milijuna eura zbog narušavanja tržišnog natjecanja, javljaju srpski mediji

Beogradski proizvođač sladoleda i smrznute hrane, u vlasništvu Agrokora, žalio se na presudu Upravnog suda koji je potvrdio rješenje komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaja te kompanije na tržištu. Antimonopolska agencija Frikomu je u studenome 2012. izrekla novčanu kaznu.

Todorićeva tvrtka narušila je pravila tržišnog natjecanja tipskim ugovorima koje je zaključivala s trgovcima u maloprodaji, koji su se primjenjivali u periodu od 2008. do 2010. godine. Trgovcima su nametali obavezu da u daljnjoj prodaji primjenjuju maloprodajne cijene koje je Frikom odredio. Ne samo to, trgovcima koji su prodavali njihov sladoled zabranjivali su prodaju konkurentskih proizvoda te nametali obavezu naknade štete propuste li odredbe iz ugovora i imali pravo na jednostrani raskid ugovora.