RADE ŠERBEDŽIJA

'To što sam rekao nema veze s hrvatskim braniteljima'

10.11.2016 u 20:11

Bionic
Reading

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije je osudilo nedavnu izjavu glumca Rade Šerbedžije u kojoj se osvrnuo na događaje tijekom Domovinskog rata te je između ostaloga ustvrdio da su svi ratni heroji koji su završili u Haagu kriminalci. Nakon što je priopćenje objavljeno javio se Šerbedžija koji opovrgava da je izgovorio riječi koje mu se stavljajuna teret, ali se svejedno ispričao

Ministarstvo Tome Medveda smatra Šerbedžijinu izjavu krajnje neprimjerenom i neutemeljenom. 'Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata branili su i obranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj', poručili su u priopćenju.

Također su istaknuli da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, za što su najzaslužniji hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su, vođeni domoljubljem, stali u obranu slobode, demokracije i zajedništva hrvatskog naroda, poštujući najveću razinu etike ratovanja i načela ratnog prava. U ministarstvu smatraju da smo zbog toga kao društvo dužni svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osigurati da njihova uloga u obrani Domovine bude trajno i dostojanstveno vrednovana, a žrtva nikad zaboravljena.

Slavni glumac, pisac i pjevač Rade Šerbedžijaspornu izjavu izrekao je prije gotovo dva tjedna na beogradskom sajmu knjiga gdje je potpisivao svoju knjigu 'Stranac (izabrane pjesme)'. 'Strašno je da ovdje ima toliko talentiranih i vrijednih ljudi, vrhunskih sportaša i umjetnika, a da smo mi ipak uspjeli zaratiti s vlastitom braćom', kazao je Šerbedžija.

Istaknuo je da 'smo uz sve te naše divne talente ostali nekako zaostali čim smo mogli da se krvavo pobijemo na kraju 20 stoljeća'. 'Slovaci i Česi su uspjeli da se dogovore. Kod njih je došao trenutak kada su jako loše mislili jedni o drugima i unatoč toj negativnoj emociji, oni se nisu potukli već u dogovoru razišli. A što su naši uradili, svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije zamrzili braću, i krenuli jedni na druge. Pa nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, nazovi heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci', ustvrdio je Šerbedžija.

On je napomenuo da su ti kriminalci iskoristili nepravdu koja je učinjena nesretnim ljudima da proizvedu slijepu mržnju među jugoslavenskim narodima. 'Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije mogla da se spasi divna Jugoslavija. Nije važno tko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo mogli da se civilizacijski nosimo s povijesnim trenutkom', kazao je Šerbedžija.

Šerbedžija: Ja to nisam rekao

U međuvremenu u izjavi za N1 Šerbedžija je opovrgnuo da je na Beogradskom sajmu knjiga spominjao Haag, branitelje ili ratne heroje u ovom kontekstu.

'Samo sam rekao da su mnogi kriminalci pušteni iz zatvora da bi se borili u tim groznim ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije. Ovo što govorite nisam kazao, to je mogao netko krivo napisati, ali ja to nisam rekao", kazao je Šerbedžija. 'Pravi heroji ostaju pravi heroji i ostat će heroji. To što jesam rekao nema veze s hrvatskim braniteljima, to bi bilo glupo. Nisam spominjao Haag, samo sam spomenuo da su u tim groznim ratovima sudjelovali ljudi pušteni iz zatvora', naglasio je Šerbedžija i dodao da to nije mišljenje.

Istaknuo je da prenesene riječi nisu njegove te se ispričao iako ih nije izgovorio.